Азербайджанска пахлава

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9584687 Азербайджанска пахлава Азербайджанска пахлава www.24plovdiv.bg
Азербайджанска пахлава

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Когато става дума за Новруз, много хора могат да кажат: “Това е нашият празник”.

Това е доказателство за основната философия на Новруз, неговата мисия за единство и способност да се превърне в мост между народите и да създава диалог.

Изтъкнатият владетел и поет, основателят на азербайджанската държава на Сефевидите Шах Исмаил Хатаи, ясно формулира философията на Новруз в известната си поема “Дахнаме”.

Той смята, че Новруз не е само триумфът на цъфтежа на цветята и събуждането на природата, но преди всичко е символ на съживяването на любовта и страстта като огън вътре в хората”, пише ни Вусала Садъгова, културен аташе към посолството на Азербайджан.

ПРОДУКТИ

1 и 1/2 кг орехи, 500 г масло, 2 яйца, 800 г брашно, 1 и 1/2 кг захар, 100 г тинктура от розови листа, 200 г шафран, 600 мл вода или мляко, 10 г мак, 50 г шамфъстък или бадеми, 1 щипка сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. Замесваме тестото, като към брашното и млякото или водата добавяме 2 жълтъка, 100 г меко масло и щипка сол. Разделяме го на 10 равни части. Обелваме орехите, като ги потапяме във вряща вода, изсушаваме ги и ги смиламе. Прибавяме към тях захарта. Разделяме получената смес на 7 части. Намазваме обилно тавата с масло.

2. Разточваме една част от тестото на тънка кора и я поставяме в тавата. Намазваме я с масло. Върху нея слагаме друга кора, която отново намазваме с масло. Разстиламе отгоре слой от пълнежа от орехи и захар. Поставяме още една кора и повтаряме тези стъпки, докато корите не свършат. Уверяваме се, че между последните - 9 и 10 кора, има само масло.

3. Накисваме шафрана - за 2 г от него се използват 6 с.л. кипяща вода. Нарязваме пахлавата на ромбове - като диаманти. Намазваме сладкиша с тинктурата от шафран. Поставяме бели макови семена в ъглите на диамантите и слагаме шамфъстък или бадем в средата им.

4. Печем в загрята на около 180 градуса фурна за около час. След като тавата се затопли, поливаме пахлавата с останалата част от маслото. Приготвяме сиропа от захарта и водата. Кипваме ги и добавяме тинктурата от розови листа. Заливаме със сиропа.

*Името на този сладкиш идва от начина, по който изглежда - като диамант, символа на огъня, който се нарича “пахла” в дизайна на азербайджанския килим. Това е един от празничните сладкиши, които се приготвят за Новруз (фестивала, който отбелязва пристигането на пролетта), в чест на звездите в небето. Съществува и теория, че думата пахлава идва от думата бакала (баглама), която на тюркски езици означава “да се свърже” или “да се наслои”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното