Шоргогал - азербайджанска кръгла баничка, с която се почита Слънцето

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9635949 Шоргогал - азербайджанска кръгла баничка, с която се почита Слънцето Шоргогал - азербайджанска кръгла баничка, с която се почита Слънцето www.24plovdiv.bg
Шоргогал - азербайджанска кръгла баничка, с която се почита Слънцето

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Шоргогал е кръгла, яркожълта баница, която е свързана с почитането на Слънцето”, пише ни Вусала Садъгова, културен аташе към посолството на Азербайджан.

ПРОДУКТИ

За тестото:

1200 г брашно, 15 г мая, 500 мл вода или мляко, 100 г масло, 3 белтъка, 70 г захар, сол на вкус

За пълнежа:

2 г анасон, 2 г кимион, 2 г канела, 2 г черен пипер, до 5 г куркума и сол, 100 г разтопено масло

150 г масло за намазване, 100 г мaк, 3 жълтъка

Начин на приготвяне:

Замесваме тестото, като налеем топлата вода или мляко към маята. Добавяме 750 г брашно. Оставяме на топло за 4 часа. Прибавяме загрято масло, захарта и белтъците. Разбъркваме добре и сипваме останалото брашно. Бъркаме до получаването на гладка смес. Отново оставяме на топло за час - час и половина.

Натрошаваме кимиона за пълнежа и го запържваме, добавяйки останалите подправки и маслото. Готвим ги 5 минути. Втасалото тесто разделяме на 10 парчета, които разточваме на тънки кори. Намазваме ги обилно с разтопено масло и ги поставяме една върху друга.

Получаваме многослойно тесто. Нарязваме го на ленти с ширина 6-7 см. Разделяме всяка на части, дълги по 10 см. Завиваме ги на руло. Сплескваме ги и в центъра им слагаме по 1 ч.л. от пълнежа.

Намазваме ги с разбитите жълтъци. Поръсваме ги с мак. Редим ги в тава. Покриваме я с кърпа и оставяме да престоят 10-15 минути. Слагаме ги в загрята фурна. Печем на 180 градуса за 30-40 минути.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното