Ериште

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9659096 Ериште Ериште www.24plovdiv.bg
Ериште

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Коренът “ериш” на тюркски език означава “успоредни линии”. За това ястие юфката се нарязва на тънки успоредни ленти. Като правило ериште трябва да се готви в пилешки бульон” пише ни Вусала Садъгова, културен аташе към посолството на Азербайджан.

ПРОДУКТИ 

1 лист тесто

500 г пилешко месо

100 г лук

1 стрък кориандър и копър

40 мл сос от оцет с чесън, 60 мл абгора - сок от неузряло грозде, или 60 мл сок от нар

сол и пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Сваряваме пилешкото месо във вода, като добавяме и цяла глава лук. Когато е готово, прецеждаме бульона и оставяме месото в хладилник, за да го ползваме за друго ястие.

Разточваме тестото, като то трябва да бъде тънко и да се нареже на успоредни ленти, подобни на юфка, с дължина 5 см. Слагаме ги в бульона и готвим, като разбъркваме периодично, за да не се слепват.

Варим 15-20 минути, докато е готово. Добавяме сол и черен пипер на вкус. Прибавяме нарязаните на ситно пресни билки непосредствено преди сервиране.

Поставяме ястието на масата със сос от оцет и чесън, сок от нар или от абгора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното