Постен козунак със стафиди

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9665279 Постен козунак със стафиди Постен козунак със стафиди www.24plovdiv.bg
Постен козунак със стафиди

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам рецепта за всички постещи, които нямат търпение да си хапнат великденски козунак”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

250 г пълнозърнесто пресято брашно, 150 мл сок от моркови, 50 г кафява захар, 30 мл растителна мазнина (най-добре кокосова), 1/2 пакетче суха мая, 1 щипка сол, 50 г орехи, 50 г стафиди, ром или коняк, олио за намазване, за поръсване - бяла и кафява захар и филирани бадеми

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесваме в купа морковения сок със захарта, солта и маята. Добавяме малко брашно и разбъркваме. Трябва да получим смес с гъстотата на боза.

Оставяме сместа да нарасне за час. След това добавяме към нея още брашно и мазнината до получаване на меко тесто. Разделяме го на три или четири фитила, които сплескваме, и слагаме вътре натрошените орехи и стафидите, предварително накиснати в ром или коняк.

Сплитаме ги на плитка и ги слагаме в една голяма или в няколко малки формички, намазани с олио. Оставяме ги да втасат на топло.

Поръсваме с бяла и кафява захар, както и с филираните бадеми. Печем козунака на 180 градуса до готовност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното