Постен портокалов кекс

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9684801 Постен портокалов кекс Постен портокалов кекс www.24plovdiv.bg
Постен портокалов кекс

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Виолета Василева ни предлага рецепта за десерт, с който да подсладите великденските пости.

ПРОДУКТИ 

1 и 1/2 ч.ч. пресято брашно

1 щипка сол

1 к.л. сода за хляб

3/4 ч.ч. захар

1 ч.ч. пресен портокалов сок

1/3 ч.ч. олио

1 с.л. ябълков оцет

настърганата кора на 1 портокал

1 ванилия

2-3 с.л. маково семе

За глазурата:

2 с.л. портокалов сок + пудра захар

стафиди за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Изсипваме в голяма купа пресятото брашно заедно със содата и солта. В друг съд смесваме захарта, портокаловия сок, олиото, настъргана кора, ванилията и оцета.

Разбиваме сместа, докато се стопи захарта. Изсипваме я в купата с брашното. Добавяме маковото семе и разбъркваме всичко до получаването на еднородна смес.

Слагаме я във форма за кекс, която предварително е намаслена или покрита с хартия за печене. Печем около 40 минути до получаването на златист загар на 170-180 градуса, като проверяваме с дървен шиш дали е готов.

Изчакваме да се охлади и го намазваме с глазурата, като за нея разбъркваме портокаловия сок с толкова пудра захар, колкото да се получи гъста кашичка. Украсяваме по желание със стафиди.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното