Гутаб с билки - кятя

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9688319 Гутаб с билки - кятя Гутаб с билки - кятя www.24plovdiv.bg
Гутаб с билки - кятя

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Думата “кятя” идва от тюркската дума qat, която означава слой или слоест, пише ни Вусала Садъгова, културен аташе на посолството на Азербайджан в България.

ПРОДУКТИ

Тесто

билки по 1 стрък - кориандър, копър, джоджен, спанак, зелен лук, магданоз

120 г лук

40 г лавашана (паста от череши или сливи)

100 г масло

кисело мляко

сол и пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Поставяме тестото в купа, която покриваме с кърпа. Приготвяме пълнежа за гутаба, като измиваме всички билки, нарязваме ги и ги сотираме със ситно нарязан лук. Добавяме от пастата лавашана. Овкусяваме със сол и пипер на вкус и разбъркваме.

Разделяме тестото на топки, големи колкото юмрук. Разточваме ги на тънка кора и изрязваме кръгчета с големината на чинийка за десерт. Разстиламе тънък слой от билковата плънка върху едната половина на кръга, а другата я сгъваме над тази с пълнежа. Здраво притискаме краищата.

Пържим гутаба от двете страни със или без масло, на горещ тиган или на обърнат сач. Кятя се яде гореща. При сервиране ги намазваме с разтопено масло и отделно сервираме кисело мляко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното