Двуцветен козунак

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9743622 Двуцветен козунак Двуцветен козунак www.24plovdiv.bg
Двуцветен козунак

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“По повод наближаващия Великден предлагам рецепта за великолепен двуцветен козунак, приготвен в кексова форма”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

1 кг брашно, 4 яйца + жълтък за намазване, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г захар, 100 г масло или мас, 100 мл олио, 1 кубче мая, 2-3 с.л. какао, 2 прахчета ванилия, 1 щипка сол, настърганата кора на 2 лимона, 100 г стафиди (накиснати за поне 30 минути в алкохол), орехи, сладко от вишни, филирани бадеми за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разтваряме маята в хладкото мляко. Добавяме малко захар, брашно и щипка сол. Разбъркваме и оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Пресяваме брашното и правим кладенче. Изсипваме вътре маята и разбитите яйца.

Прибавяме лимоновата кора и ванилиите. Правим малка дупка в тестото и наливаме част от олиото и разтопеното масло или мас. Размесваме и добавяме още мазнина. Събираме на топка тестото. Оставяме да втасва на топло около 2 часа.

Намазняваме с мазнина две малки кексови форми или една голяма. В част от тестото добавяме какаото и размесваме отново. Накъсваме топчета от бялата и какаовата смес, слагаме в тях от отцедените стафиди, начупените орехи и вишните от сладкото и ги редим в кексовата форма. Друг начин е да оформим фитили от бялата и какаовата смес, да сложим вътре стафиди и орехи и да ги сплетем.

Оставяме козунака да втаса отново около 1 час. Намазваме го с разбития с вилица жълтък и поръсваме с филирани бадеми. Печем на 180 градуса. Ако отгоре много се запича и зачервява, покриваме с алуминиево фолио или хартия за печене. Проверяваме готовността с дървено шишче.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното