Кръгъл козунак с мед

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9746997 Кръгъл козунак с мед Кръгъл козунак с мед www.24plovdiv.bg
Кръгъл козунак с мед

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Ето как най-лесно да си сплетете кръгъл козунак от шест фитила. Подсладила съм го с мед и съм добавила богата плънка за разкош”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

550 г брашно, 240 мл прясно мляко на стайна температура, 3 яйца, 120 г мед, 120 г олио, 1 и 1/2 пакетче суха мая, щипка сол, настърганата кора от 1 лимон, жълтък за намазване, кристална захар и филирани бадеми за поръсване

За плънката: боровинки, локум, орехи и сушени плодове - сливи, кайсии, годжи бери и стафиди, накиснати в ром за една нощ

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Смесваме брашното със солта и маята. Добавяме млякото, яйцата, меда, олиото и започваме да разбиваме тестото с миксер с приставката за тесто. Добавяме лимоновата кора и разбиваме до гладко и лепкаво тесто.

Оформяме го на топка, която набрашняваме, покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло около 1 час или докато удвои обема си. С намазнени ръце изваждаме тестото и го разделяме на 6 части, от които оформяме фитили. Сплескваме ги и в средата по дължина слагаме плънката от боровинки, парченца сушени плодове, локум и ядки.

Прищипваме фитилите. Кръстосваме три от тях с другите три, така че да получим квадратче в центъра (както се вижда на снимката). Всеки от четирите му страни е с по три фитила, които сплитаме на плитка. Прибираме малките плитки под центъра, като ги подпъхваме внимателно, и пренасяме козунака в намазнена и набрашнена кръгла форма.

Оставяме да втаса втори път. Намазваме с леко разбит жълтък, разреден с малко вода, поръсваме със захар и филирани бадеми и печем в загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното