Гянджинска довга

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9762060 Гянджинска довга Гянджинска довга www.24plovdiv.bg
Гянджинска довга

Азербайджанско ястие, приготвено с кисело мляко и ориз

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Етимологията на думата “довга” идва от тюркската дума dug. На тюркски езици означава “разбъркване”, “смес” или “камшик”, което се отъждествява като необходимост от непрекъснато разбъркване, докато готвите. Препоръчително е да използвате алуминиева или медна тенджера, за да не загори дъното”, пише ни Вусала Садъгова, културен аташе на посолството на Азербайджан в България.

ПРОДУКТИ

1 кг кисело мляко

80 г ориз арборио

1 жълтък

50 г брашно

по 1 връзка магданоз, праз, кориандър, копър, мента, планински кориандър

Примери за комбинации на билките:

- мента, кориандър, целина

- мента, копър, кориандър

- спанак, целина, кориандър, копър, мента

- спанак, планински кориандър, копър, мента

сол и пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Слагаме в тенджера киселото мляко. Прибавяме добре сварения ориз. Смесваме жълтъка и брашното с 2 с.л. вода, докато стане гладка еднородна смес. Добавяме я към ориза и киселото мляко в тенджерата, като непрекъснато разбъркваме съставките.

Изчакваме сместа да започне да кипи. Прибявяме нарязаните подправки към нея и варим на слаб огън за около 5 минути. Препоръчително е да не се добавя сол, а само черен пипер на вкус, тъй като в билките има достатъчно естествена сол. Въпреки това, ако не е достатъчно за вкуса ви, добавете още от подправката.

Слагаме по желание 60-100 г предварително сварен нахут към довгата. Ястието се сервира с хляб и лук. То може да се съхранява в хладилник до 5-6 дни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното