Симптом - остра гръдна болка вляво

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/10006823 Симптом - остра гръдна болка вляво Симптом - остра гръдна болка вляво www.24plovdiv.bg
Симптом - остра гръдна болка вляво

Острата болка в лявата страна на гърдите често означава инфаркт на миокарда. Болковият синдром се предизвиква от тахикардия, скъсване на мускул, внезапно умъртвяване на цели зони в сърдечния мускул поради липса на кислород, при запушване на коронарните съдове и др.

Това нарушение на кръвоснабдяването може да се провокира от тромби и емболи. Първите са твърди частици, съставени от отпадни материали на системата за кръвосъсирване. Вторите обикновено са капчици мазнина или въздушни мехурчета.

Друга причина за блокиране на потока на кръвта в съдовете е стесняване на диаметъра им поради натрупване на липидни плаки по стените. Това е прекият ефект от атеросклерозата.

Болката може да се усети само вляво, но и да "пътува" към ръцете, рамото, врата, зъбите, челюстта, корема и гърба. По интензивност тя е умерена или твърде силна. Изживява се като стискане, тежест, обръч около гърдите, сякаш тежък камък е поставен върху тях. 

Но има и нетипични инфаркти, засягащи основата и задната стена на сърцето. При тях болката прилича на парене и/или гадене от лошо храносмилане.

Други симптоми на инфаркт освен острата болка вляво в гърдите са задух, гадене или повръщане, тревожност и кашлица. Изпотяването може да е значително. Ето някои от най-важните предразполагащи фактори за появата на инфаркта:

Наследствени фактори

Ако имате кръвни роднини, прекарали инфаркт, вие сте изложени на по-голям риск от хората, които нямат в родословието си такива болести. Генетиката на инфаркта е изключително сложна. Няма отделен ген, който да предразполага към такъв сериозен здравен проблем. По-скоро много наследствени фактори се съчетават по разнообразни начини, за да определят една или друга брънка от патофизиологията на хроничната исхемична болест на сърцето.

Мъжки пол

Не е ясно защо, но мъжете са по-сериозно застрашени от инфаркт. Вероятно една от причините е, че женският полов хормон естроген играе защитна роля и повлиява положително липидния метаболизъм и профил на организма. Наред с това регулацията на кръвното налягане изглежда по-лесна при жените.

Диабет

Захарната болест създава условия, ускоряващи атеросклерозата. Стените на кръвоносните съдове се удебеляват и по други механизми, свързани с нея. Това прави проблемно кръвоснабдяването не само на сърцето, но и на крайниците. Лечението на диабета може да забави този процес и косвено да намали опасността от инфаркт.

Хипертония

Високото кръвно е ключов фактор, който заедно с изброените по-горе може в значителна степен да допринесе за инфаркта. Затова е важно да лекувате хипертонията си. Това означава обаче постоянство и отговорно поведение. Самото приемът на хапчета не ви прави неуязвими спрямо другите вредни фактори. Наред с лекарствата, редовните изследвания и прегледи при кардиолога трябва да свършите и вашата част. А тя се състои в намаляване на излишното тегло, разумно увеличаване на движението, ограничаване на мазнините в храната, понижаване на LDL (лошия холестерол), по възможност повишаване на HDL (добрия холестерол). Това може да стане с медикаменти. Вече има подобни начини за справяне и с пушенето.

Напредване на възрастта

Износването на тялото и всички негови органи създава условия някои от тях "да дадат дефекти". Напредналата възраст предразполага към инфаркт и това е статистически факт. Мъжете над 45-50 г., а жените над 50-55 г. трябва да внимават повече. Това означава по-често да ходят на контролни прегледи.

Лечението на инфаркта е възможно. Зависи от навременната спешна намеса на лекарите. Важно е в тази ситуация ситуация човекът да не бъде местен излишно. Това може да предизвика усложнения след инфаркта. Едно от тях е образуването на тромб и запушването на нов съд - в сърцето или в мозъка, т.е. нов инфаркт или инсулт.

Ощеподобни статии четете в рубриката "Познай болестта по симптомите" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Физическите упражнения са задължителни, но отслабването не може да се постигне само с тях.

Пет основни грешки при отслабване

Хората, които прогресивно губят паметта си, до късен етап на заболяването имат светли периоди, в които биха страдали от покровителствено отношение като към дете.  СНИМКИ: ДАК

Как да общуваме с човек, който забравя

Леко пулверизиран със студена вода чаршаф по естествен начин поддържа поносима температура за заспиване. Работещ трик е и горният чаршаф да стои опакован в плик във фризера, докато стане време за лягане. СНИМКИ: ДАК

Жегата подгонва 40 градуса, как да се охладим

Горските бани пазят от болести.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Горски бани пазят от болести, лекуват депресия

Лятната кремсупа е чудесен вариант в жегите.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Супата – идеална храна за жегата

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Отказът от математика на 16 г. лишава от важен мозъчен химикал

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Слушането на хубава музика е един от начините да си доставим щастие.

Как да стимулираме хормоните на щастието

Дългото платено майчинство прави децата по-щастливи и здрави

Дългото платено майчинство прави децата по-щастливи и здрави

Честите прозявки са сигнал за повишено внимание, особено когато човек има сърдечносъдови проблеми.

Честите прозявки - заявка за инфаркт

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Учени: Газираното е вредно за мозъка и артрита

Индийският вариант на ковид намалява имунитета при ваксинирани и преболедували

Индийският вариант на ковид намалява имунитета при ваксинирани и преболедували

Двойка се наслаждава на бирено спа в Гранада, Испания.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Бирени бани лекуват кожата, косата и ноктите

Последно от

Последно от

Най-важното