Пийване всеки ден се оказва по-рисково за рак от по-редките запои

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/10151416 Пийване всеки ден се оказва по-рисково за рак от по-редките запои Пийване всеки ден се оказва по-рисково за рак от по-редките запои www.24plovdiv.bg
Алкохолът може да отслаби ваксината
Алкохолът може да отслаби ваксината

Органите в стомашно-чревната система - от устата до ануса - са сред най-лесно увреждащите се от спирта

Алкохолът е класифициран от Международната агенция за изследване на рака като канцероген от група 1, тоест смята се за фактор за рак. Повече от 5 на сто от новите случаи на злокачествени тумори са свързани с консумация на спиртни напитки.

Стомашно-чревният тракт, който започва от устата и завършва с ануса, е една от системите, които най-лесно се увреждат от алкохола. Епидемиологични данни, публикувани в авторитетното издание на Американската медицинска асоциация, показват връзки между пиенето и риска от рак на хранопровода, дебелото черво и черния дроб, на стомаха и панкреаса.

Връзката между моделите на пиене и риска от рак обаче не е оценявана, въпреки че моделите на пийване варират значително от човек на човек. Някои не приключват деня без 1-2 чаши вино/бира или шотче концентрат, други се черпят само по повод, има и свикнали на здрава уикенд разпивка. Различните навици променят ли риска, дори сумарно количествата алкохол за седмицата да са еднакви?

Честото пиене може да бъде по-опасно от редките препивания по отношение на рака на стомашно-чревния тракт. Всекидневното пиене на алкохол дори при по-малки количества може да има по-силен канцерогенен ефект върху системата, отколкото напиването 3-4 пъти в месеца.

Заключението на южнокорески учени е базирано върху над 11,7 милиона души, почти поравно мъже и жени. На старта всички участници са преминали през национална програма за здравен скрининг и е установено, че са нямали без рак. Здравето им е проследявано средно 6,4 години или до възникване на злокачествени тумори.

Канцерогени са факторите, които насърчават развитието на рак. Може да се проявяват чрез директното провокиране на тумор или чрез създаване на условия да се развива поради генетично предразположение или увреждане на ДНК.

В новото статистически високодостоверно проучване е установена причинно-следствена връзка между консумацията на алкохол и рака на хранопровода, дебелото черво и ректума (последната му част до ануса), черния дроб. И честотата на пиене се оказва по-рисков фактор, отколкото количеството алкохол в редки случаи.

Една от хипотезите е, че при редовно поглъщане на цитотоксичното вещество се увеличава скоростта на делене на клетките и съответно скача рискът за мутации. Друга вероятност е редовното поемане на отровата, чакал в ниски дози, да допринася за чернодробното окисляване на етанола до ацеталдехид или да се произвеждат масирано реактивни кислородни форми. От своя страна те могат да причинят увреждане на ДНК чрез оксидативен стрес, възпаление и липидна пероксидация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Храните, които понижават кръвното

Храните, които понижават кръвното

Шамфъстък с кисело мляко и фурми

Как лесно да се храним по средиземноморски

С годините възрастните хора стават по-ниски.

Защо с годините ставаме по-ниски

СНИМКИ: РОЙТЕРС

Малко алкохол всеки ден пази сърцето

Изненадата от по-новите проучвания е, че за черния дроб прекаляването със захар е лошо като алкохола. СНИМКА: PIXABAY

Перфектната рецепта да си съсипем черния дроб

При съмнение за хипертония, кръвното трябва да се проследява често - дори на млади години. СНИМКИ: ДАК

5 начина да свалим кръвното без лекарства

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Най-малкото, което човек може да направи като профилактика, е поне да си премери неколкократно кръвното налягане, за да знае какви са стойностите, тъй като хипертонията “не боли”. СНИМКА: ДАК

Хората с високо кръвно двойно повече в сравнение с преди 30 г.

Направете си здравословна пица със зеленчуци.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Диетолог: Пица – веднъж седмично, храна по поръчка – веднъж месечно

Очите са 10 пъти по-чувствителни към ултравиолетовите лъчи от кожата.

Носете редовно слънчеви очила от март до септември

Хари показа  на каква терапия се подлага в САЩ, за да се освободи от травмите, причинени от ранната  загуба на своята майка.
СНИМКИ: КАДРИ ОТ ФИЛМА И БЪКИНГАМСКИ ДВОРЕЦ

Наследниците на Елизабет II се успокояват с алтернативни терапии

Бялото сухо вино е много по-безвредно от твърдия алкохол.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Сухото вино - най-безвредният алкохол

Американско проучване показа, че при жените, които пият по една чаша бяло вино на ден, шансът от ранна менопауза е с 20% по-малък.

Чаша бяло вино на ден може да забави менопаузата

Последно от

Последно от

Най-важното