Киселото мляко помага на хипертониците за по-ниско кръвно

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/10523457 Киселото мляко помага на хипертониците за по-ниско кръвно Киселото мляко помага на хипертониците за по-ниско кръвно www.24plovdiv.bg
Киселото мляко помага на хипертониците за по-ниско кръвно

Австралийски учени: Ефектът е от допълването на полезния микс от минералите и белтъците с добри бактерии

Натуралното истинско кисело мляко може да се нарече хапче за понижаване на кръвното. Всеки българин би изтълкувал така изводите от ново изследване на австралийски учени от университетите на Аделиада и на Мейн.

За хипертония се смятат трайни показания 140/90 милиметра живачен стълб. Само при хора над 65-70 г. нормата може да е по-висока. За младите е идеално да поддържат кръвно налягане до 120/80.

Проучването намира връзка между всекидневното ядене на кисело мляко, артериалното налягане и сърдечносъдовите рискови фактори. Генералното заключение е, че порцията кисело мляко, независимо по кое време на деня, е свързана с

подобряване на

стойностите при

хипертоници

В световен мащаб повече от 1 милиард души живеят с високо кръвно налягане, което ги излага на по-голям риск от инфаркт и инсулт. България е първа в Европа по заболявания и смъртност от сърдечносъдови инциденти, включително най-драматичните. При тях тромби и кръвоизливи унищожават тъкани в сърцето и мозъка. Много често наднорменото артериално налягане остава неразпознато до момента, в който предизвиканите от него увреждания в стената на артериите доведат до фатални запушвания на кръвоносен съд. Контролът на кръвното с всички средства, включително с допълващи лекарствената терапия, е във фокуса на вниманието на учените по цял свят. На всяко нещо, което помага дори малко, се гледа с внимание.

Проучването на австралийския екип предоставя нови доказателства, които свързват киселото мляко с положителните резултати върху кръвното налягане при хора с хипертония.

“Млечните продукти, особено киселото мляко, може да са в състояние да намалят кръвното налягане. Тези храни съдържат редица микроелементи, включително калций, магнезий и калий, всеки от които участва в регулирането на артериалното налягане”, обяснява д-р Александра Уейд от австралийския екип.

Според американско проучване от 2016 г. главен принос има суроватъчният протеин, един от основните белтъци, асоциирани с млякото. Суроватката е течността, която се отделя от киселото мляко и при подсирване. В това проучване приемът на около 50 грама суроватъчен протеин на ден води до понижение на горната граница на кръвното средно с 3 мм живачен стълб и с 2 мм на долната. Както суроватката, така и казеинът - друг млечен белтък, са имали ефект за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове и за малки понижения в нивата на холестерола в кръвта.

Има и други белтъчни храни с влияние върху хипертонията, но киселото мляко е особено интересно за кардиолозите и за специалистите по хранене, защото съдържа и добри микроби. Приятелските бактерии насърчават разграждането на протеините.

Дори малки количества кисело мляко са свързани с по-ниско кръвно налягане. За тези, които го консумират редовно, резултатите са още по-забележими -

показанията за

кръвното им са

около 7 деления

по-ниски

в сравнение с хората, които не ядат кисело мляко, установяват изследователите.

Други здравословни за сърцето протеини, които трябва да бъдат включени в диетата на хипертоници и на здрави хора с цел превенция, са риба, пилешко без кожа, боб, грах, леща, нахут, ядки и семена. Техните белтъчини помагат за понижаване на холестерола и кръвното налягане, което е от полза освен за сърдечносъдовата система и за цялостното здраве. Избирайки тези полезни протеини пред вариантите с високо съдържание на вредни мазнини и преработено месо, човек работи за понижаване на риска от инфаркт и инсулт. Според най-новата концепция за здравето на сърцето лошите режими на хранене са свързани с често хапване на захарни изделия и сладкиши.

Диетите с балансирано съдържание на протеини намаляват апетита за сладки храни, тъй като се усвояват по-бавно в сравнение с въглехидратите. Метаболизмът на белтъчините изисква по-малко инсулин и лептин - вещество, което създава чувство за ситост и понижава апетита. Когато двата хормона са в нормални количества, съдействат за по-добър контрол на кръвното. В крайна сметка се избягва принудата сърцето да изпомпва повече кръв.

Какво още могат да добавят хипертониците към “терапията” с кисело мляко? Всеки ден включвайте

поне една

основна храна

с високо

съдържание

на разтворими

фибри,

съветват диетолозите. В тази група са овесените ядки, кафявият ориз, бобовите култури. Стремете се към по-безсолно хранене. Ограничете пържените и преработените храни. Избягвайте сладкиши и закуски, на чиито етикети пише, че съдържат хидрогенирани или частично хидрогенирани мазнини – те са с много високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Трудните въпроси между партньорите най-добре се решават след закуска.

Как да сверим часовниците с половинката си

СНИМКА: Pixabay

Порното влияе добре на жените и зле на мъжете

Пътешествайте без компания след раздяла с партньора.

Как да превърнем самотата в удоволствие

СНИМКА: PIXABAY

Комбинация от 3 храни всеки ден подсилва с 14% ума

Махането на стреса забързва с 29% зачеването

Махането на стреса забързва с 29% зачеването

Събудете имунитета със 7-8 ч сън, подмажете му се с подходящи храни и музика

Събудете имунитета със 7-8 ч сън, подмажете му се с подходящи храни и музика

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Говори! Ако в брака единият крие гнева си, умира по-рано

Говори! Ако в брака единият крие гнева си, умира по-рано

Ходи бързо, яж риба и спри да пушиш - за 20 дни ще вдигнеш добрия холестерол

Ходи бързо, яж риба и спри да пушиш - за 20 дни ще вдигнеш добрия холестерол

След топъл душ се облейте 30 секунди с хладка вода и се старайте да дишате спокойно, независимо че рязката смяна на температурата може да стресира организма.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

При паника - бягай на място, дишай дълбоко, вземи студен душ

Храните, които помагат на имунната защита от вируси

Храните, които помагат на имунната защита от вируси

Вампирите, които пият енергия,

също

усещат слабост, затова прeследват онези, които не влизат в  конфликти.

СНИМКА:

ПИКСАБЕЙ

Енергийните вампири в офиса и как да се пазим от тях

Вляво - Слънцето по време на изригвания, вдясно - когато е спокойно. СНИМКИ: НАСА

Магнитните бури увеличават с 20% риска за инсулт

Последно от

Последно от

Най-важното