Пловдивски учени изобретиха екостиропор, австралийски винари питат за него

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/10555979 Пловдивски учени изобретиха екостиропор, австралийски винари питат за него Пловдивски учени изобретиха екостиропор, австралийски винари питат за него www.24plovdiv.bg
Професор Алберт Кръстанов е автор на научното откритие, което може да има широко приложение в много сфери
Снимка: УХТ
Професор Алберт Кръстанов е автор на научното откритие, което може да има широко приложение в много сфери Снимка: УХТ

Новият материал се разгражда в почвата за три месеца

Екостиропор от слама, стръкове лавандула и роза разработиха пловдивски учени от Университета по хранителни технологии, а производители на вино от Австралия вече питат за новия продукт.
Това е пробив в екологията, смятат специалисти.

"Добива се от растителни отпадъци и се разгражда в почвата за по-малко от три месеца", обясни пред "24 часа" проф. Алберт Кръстанов, научен ръководител на проекта.

По думите му български производители на зеленчуци също проявяват интерес. "Ако се произведат саксии от този екостиропор, те ще могат директно да се положат в земята и после да се саморазградят бързо", поясни професорът.

Откритието е отнело повече от година и половина научния екип. "Технологията има широко приложение, а за производството й могат да се използват всякакъв вид агроотпадъци", каза проф. Кръстанов. Материалът можел да се произведе и от обикновени дървени стърготини или житни трици. Върху тях по специален начин се отглежда гъбен мицел, който превръща материята в жив организъм.

В момента учените експериментират върху приложението му в строителството. "Тества се на опън, на натиск, на горяемост, тъй като едно  ще се ползва при изолацията на сгради", допълни проф. Кръстанов.
Според него екостиропорът ще бъде до 30 процента по-скъп от досегашния, но предвид екологичните му ефекти, това ще го направи силно конкурентноспособен, надява се откривателят.
Преди месец проф. Кръстанов попадна в класацията на първите 2 процента на най-успешни учени в света на Станфордския университет. В началото на ноември той беше избран и за член-кореспондент на БАН на годишното събрание на академиците.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пробиви

Сийка Иаанова и майка й Милка.

Бургаски лекари върнаха слуха на майка с 3 деца след 40 години глухота

Професор Алберт Кръстанов е автор на научното откритие, което може да има широко приложение в много сфери
Снимка: УХТ

Пловдивски учени изобретиха екостиропор, австралийски винари питат за него

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Пробиви

Последно от

Последно от

Най-важното