Мистериозен вирус - 12 деца стигат до трансплантация за две седмици

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/11455837 Мистериозен вирус - 12 деца стигат до трансплантация за две седмици Мистериозен вирус - 12 деца стигат до трансплантация за две седмици www.24plovdiv.bg
Лекар ваксинира момиче срещу хепатит в САЩ. СНИМКА: РОЙТЕРС

Английски учени предполагат, че е причинен от аденовирус и е свързан косвено с пандемията

Поне 12 деца до 16 години са стигнали до състояние, налагащо чернодробна трансплантация за 2 седмици. Общо по света има поне 169 случая на остър вирусен хепатит от началото на месеца, като 10% от тях развиват тежка чернодробна недостатъчност.

Случаи са съобщени в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия (общо 114), Испания (13), Израел (12), САЩ (9), Дания (6), Холандия (4), Италия (4), Норвегия (2), Франция (2) и по 1 в Румъния и Белгия. СЗО обаче прави уговорката, че данните са към конкретен момент и може да се променят при докладване на всеки нов случай.

Властите в Лондон го категоризират като остър инфекциозен хепатит. В България не са докладвани такива случаи.

Вероятно се касае за аденовирус 41, смята проф. Татяна Червенякова, директор на Инфекциозната болница в София (виж интервю с нея по-долу). Това не е нов хепатотропен вирус, тоест не е нов хепатит, а аденовирусна инфекция, която може да порази и черния дроб. Като цяло при здрави деца протича като леко респираторно заболяване и в повечето случаи няма сериозни последици.

Има повече от 50 вида имунологично различни аденовируси, които могат да причинят инфекции при хората. Аденовирус тип 41 обикновено се проявява като диария, повръщане и треска, често придружени от респираторни симптоми.

Докато аденовирусът е възможна хипотеза, разследванията на причинителя продължават.

По данни на СЗО аденовирусът е открит в най-малко 74 случая, а от броя на случаите с информация за молекулярно тестване 18 са идентифицирани като F тип 41. SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява коронавирусната болест, е идентифициран в 20 случая от тези, които са били тествани. Освен това 19 бяха открити с коинфекция на SARS-CoV-2 и аденовирус.

Обединеното кралство, където са докладвани по-голямата част от случаите досега, наскоро е съобщило за значително увеличение на аденовирусните инфекции (главно във фекални проби при деца) след ниски нива на циркулация по-рано по време на пандемията от COVID-19.

Най-разпространен е хепатит тип А, от който периодично има взривове по различни места на света. Наричат го “болестта на мръсните ръце” и се предава по фекално-орален път. Има и още четири вида заразен хепатит, който се предава по кръвен път.

Инфекцията с каквито и да е вируси влияе

на функцията на черния дроб,

като обикновено преходно влошава стойностите на т. нар. чернодробни ензими, без да има изяви от типа “жълтеница”, “асцид” или тежка недостатъчност.

Британската агенция за здравна сигурност предупреди родителите във Великобритания да внимават за признаци на хепатит у децата си и незабавно да търсят лекарска помощ, ако имат съмнения. Причината е бързото разпространение на мистериозна форма на заболяването, предизвикваща бързо чернодробна недостатъчност. До момента на най-малко 12 заразени деца в Обединеното кралство се налага да бъде направена трансплантация. Една даже вече е извършена, като донор е станал бащата, тъй като

заболяването е прогресирало за дни

По принцип децата рядко боледуват сериозно от хепатит, което буди тревога сред английските лекари. Предишни години те се сблъсквали едва с няколко такива случая, а само за последната седмица са регистрирани 60. “Подобно нещо не съм виждал никога в досегашната си клинична практика. Тревожно е, защото не знаем какво се случва”, казва вирусологът Уилям Ървинг от университета в Нотингам. Взривът на хепатит започва да се забелязва в началото на този месец. Засечени са болни в 10 европейски страни, като най-близката до България е Румъния. Там се е разболяло 5-годишно момиченце, което живее в покрайнините на Букурещ. То е прието със сериозно възпаление на черния дроб в болница на 5 април, като според съобщение на румънското здравно министерство не е имало признаци на вирусна инфекция преди това, нито на автоимунно заболяване. Не е пътувало в чужбина и не е контактувало с друг известен на европейския офис на СЗО болен.

3-годишната Лола-Роуз е сред първите поразени

в Англия от мистериозния хепатит. По принцип тя е здраво и жизнено дете, но през март започва да кашля, има болки в корема и не може да стане от леглото. Родителите започват да ѝ дават традиционните лекарства за детска настинка, но тя не се подобрява. В един момент забелязват странен жълтеникав цвят в ъгъла на очите ѝ. Момиченцето е прието в болница, където откриват, че страда от хепатит, но не могат да установят от какво е причинен. Преместено е в специализирана педиатрична болница в Лондон, където поставят диагноза, че Лола страда от остра форма на чернодробна недостатъчност в резултат на аденовирус. Въпреки предприетото лечение състоянието ѝ се влошава с часове. Поставена е в изкуствена кома и на 26 март е включена в списъка за спешни трансплантации. Три дни по-късно състоянието на момиченцето става критично, тъй като черният му дроб изобщо отказва да работи, а все още не е открит подходящ трупен орган. Родителите ѝ предлагат да станат донори. Направени са тестове, но майката Джейн е отхвърлена като неподходяща. Така бащата Алън Рейн се оказва единственият, който може да спаси дъщеря си, дарявайки част от черния си дроб. На 30 март са направени операции и на двамата. “Първо бях аз в 8,30 часа, а след това тя в 10,30. Три дни след трансплантацията цветът на лицето ѝ се върна”, разказва бащата пред “Скай нюз”. Следва обаче още една операция, тъй като в тялото на момиченцето се образува тромб. Стабилизирано е и се възстановява добре, но се нуждае от много физиотерапия, за да започне да се движи отново. Алън Рейн казва, че се е решил да разкаже за болестта на дъщеря си, за да накара други родители да бъдат по-внимателни към евентуални признаци на страшното заболяване.

Според съветите на британското здравеопазване те трябва да следят за загуба на апетит, отпадналост и умора, стомашни и мускулни болки, сърбяща кожа, висока температура, тъмна урина, бледо или сиво изпражнение. Едва на по-късен етап се появява пожълтяване на бялото на очите, а след това и на кожата.

“Предполагам, че има повече болни, отколкото са докладвани, но вероятно не са толкова тежко засегнати”, обяснява пред “Дейли мейл” професор Саймън Тейлър-Робинсън, хепатолог в Импириъл колидж в Лондон. По думите му обаче няма основание за паника, тъй като в 99% от случаите на хепатит черният дроб е в състояние да се регенерира и рискът от необходимост от трансплантация или смърт е нисък.

Педиатърът професор Алистър Сътклиф от Юнивърсити колидж в Лондон също съветва родителите да не се страхуват, тъй като при всеки пети случай на хепатит няма известна причина, но признава, че нарастващите случаи са тревожна и депресираща ситуация за семействата във Великобритания.

“Информацията, събрана чрез нашите разследвания, все повече предполага, че това внезапно увеличаване на хепатит при деца е свързано с аденовирусна инфекция, въпреки това ние проверяваме и други потенциални причини. Родителите трябва да бъдат нащрек за признаците на заболяването и да следят за нормалните хигиенни мерки като щателно измиване на ръцете, които предпазват от инфекции, включително аденовирус”, съобщават от британската агенция за здравна сигурност. Експертите ѝ категорично са отхвърлили вероятността да има връзка с ваксините срещу коронавирус, които наскоро започнаха да се поставят на деца от 5 до 11 г. във Великобритания. Според проучванията им нито едно от болните от хепатит деца не е било ваксинирано за COVID-19. Дванайсет на сто са били заразени с него, а 75% са дали положителен тест за аденовирус, което кара специалистите да го смятат за основна причина. Освен това те са открили, че сега той е много по-често срещан при децата от една до 4-годишна възраст в сравнение с предходните 5 г.

Засега не е изяснено дали съществува връзка между тази нова форма на хепатит и COVID-19, но вирусологът Уилям Ървинг допуска такава, тъй като отслабената имунна система на децата може да е вследствие на по-ранно заразяване с него, което може да е протекло без симптоми. Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване. Специалистът прогнозира, че ще се появяват следващите месеци и други странни заболявания. Според него високият брой на мистериозен хепатит във Великобритания се дължи основно на факта, че страната има много по-стриктна система за регистрация и проследяване на редки заболявания в сравнение с други държави. Щом заболяването го има при нас, явно го има и другаде, друго обяснение няма, допълва вирусологът.

Проф. д-р Татяна Червенякова, директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести – София: 

Това е хепатит след аденовирус 41*,

в болниците у нас няма нито едно дете с такъв 

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

- Проф. Червенякова, лекувате ли в момента деца с хепатит във вашата болница?

- Не, няма нито един случай.

- Имате ли информация за нов неуточнен вид хепатит при деца, за който се съобщава от Англия и Световната здравна организация?

- В Англия има случаи на вирусен хепатит А, такива взривове се случват, не е нещо невиждано и нечувано.

Има и случаи от, както вие го наричате, нов вариант. Но това не е хепатотропен (насочен към черния дроб) вирус, а аденовирус 41, който може да се нарече аденовирусен хепатит. От дълги години сме наясно лекарите, че освен 5-те хепатотропни вируса има и други вируси, които засягат черния дроб.

- Как протича?

- Може да се повишат чернодробните ензими, но общо завършва благоприятно – заболяването не хронифицира и здравето се възстановява.

- Лечението какво е?

- Няма специфично лечение освен покой и вливания, ако се наложи. Решава се в зависимост от лабораторните показатели и клиничните симптоми. По принцип вирусният хепатит А се лекува в инфекциозните отделения и клиники, но в момента няма случаи на болни дечица.

- Как става заразяването с хепатотропните аденовируси, какви са техните изяви?

- Най-често инфекцията се предава по въздушно-капков път. Аденовирусите са много видове. Коментираният в публикациите не е само респираторен, но основно се характеризира с респираторни клинични прояви. Зависи от щама, има и щамове, които засягат черния дроб като един възпалителен процес.

- Какви са оплакванията?

- Обикновено водещи са тежест и болка в дясното подребрие. В зависимост от възрастта на детето дискомфортът може да е в областта на епигаструма. Болката може да е дифузна или инфекцията да протича с диария или повръщане, а понякога – и двете.

- Как да пазим децата от евентуална хепатотропна аденовирусна инфекция?

- За съжаление, няма профилактика.

- Съобщаваните в момента случаи не изглеждат свързани помежду си, ако изключим, че светът е още в пандемия, коментират ли се чернодробните инфекции в някакъв контекст на COVID?

- Не мога да кажа. Науката не се е произнесла по този въпрос.

*Аденовирусите са често срещани двуверижни ДНК вируси, които обикновено причиняват леки, самоограничаващи се инфекции. Всички сме податливи, но децата - повече. Аденовирусите са в основата на много и разнородни здравни проблеми – от “проста” настинка през бронхит, пневмония и конюнктивит до гастроентерологично възпаление. Хората с отслабена имунна система или съществуващо респираторно или сърдечно заболяване са по-склонни от другите да се разболеят от аденовирусна инфекция. Макар и рядко, вируси от тази група трябва да се имат предвид при диференциалната диагноза на остра чернодробна недостатъчност при деца с компрометиран имунитет. Инфекция с аденовирусен хепатит може да бъде причинена от повторно активиране на латентен вирус или контакт с болни - докосване или ръкостискане, но и по въздушен път в близост до кашлящи и кихащи болни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Фитнес гуруто Рейчъл Дилън често споделя части от своите тренировки в социалните мрежи, с които увлича много жени по света да водят здравословен начин на живот. СНИМКИ: АРХИВ

Прости правила за поддържане на добра форма

Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост

Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост

Положението ми никак не се е подобрило, казва актьорът, който преди 15 г. бе диагностициран с фибромиалгия. Снимка личен профил във Фейсбук

Морган Фрийман и Лейди Гага страдат от синдром с нетърпими болки

42-годишната Джасинда Ардърн обяви, че не разполага с достатъчно енергия, за да продължи да бъде премиер на Нова Зеландия.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Как да се предпазим от професионално изгаряне

СНИМКА: Pixabay

Ето кои храни могат да ни помогнат при безсъние

Д-р Даниела Петрова КАДЪР: NOVA NEWS

Д-р Даниела Петрова: Средиземноморската диета е подходяща за бъбречно-каменна болест

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Кажи колко часа беше навън днес и ще позная в колко часа ще заспиш

Кажи колко часа беше навън днес и ще позная в колко часа ще заспиш

В зима като пролет с пориви на фьон психиката може да излезе от релси

В зима като пролет с пориви на фьон психиката може да излезе от релси

СНИМКА: Pixabay

Що е то сезонна депресия и как да се избавим от нея?

СНИМКА: Pixabay

Ето кое месо е най-полезно за нервната ни система

Целеустремените хора са с по-силен имунитет

Целеустремените хора са с по-силен имунитет

За здрави зъби най-подходящи са четките със средно твърд косъм и пастата без абразивни частици.

Мийте не само зъбите, но и венците – бактериите водят до сърдечни проблеми и диабет

Последно от

Последно от

Най-важното