Комбинация от 3 храни всеки ден подсилва с 14% ума

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/11574742 Комбинация от 3 храни всеки ден подсилва с 14% ума Комбинация от 3 храни всеки ден подсилва с 14% ума www.24plovdiv.bg
СНИМКА: PIXABAY
СНИМКА: PIXABAY

Диетата, богата на лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин намалява риска от деменция

Красиво поднесената храна винаги включва игра с цветовете на нещата в чинията. Най-сполучливите комбинации, които “хранят” и очите, са зелено – оранжево и червено – зелено. Това се оказва изключителен здравен джакпот.

Някакво цивилизационно философстване вероятно ще открие полезен конспиративен замисъл от еволюционна гледна точка:

природата ни подтиква да ядем храни, които удължават здравето и жизнеността

Като типични представители на днешния безпощадно забързан свят, нямаме време да дълбаем до корените на явлението, но можем да се възползваме наготово от страничните практически ползи от дизайнерските кулинарни похвати.

Започнете да прилагате модела за съчетаване на ярките цветови комбинации в чинията, за да увеличите шанса си да задържите дълго младостта си и да запазите мозъка си в добра форма.

Хората с по-високи нива на антиоксиданти в кръвта си може да са в по-малък риск от влошаване на концентрацията, паметта и съобразителността

А заедно с това - перспективата в по-късна възраст да развият деменция.

Това е изводът от ново проучване, публикувано в списанието на Американската академия по неврология.

Изследването установява, че хората с най-високи нива на антиоксидантите лутеин и зеаксантин и бета-криптоксантин в кръвта са по-малко склонни да развият деменция десетилетия по-късно, отколкото хората с по-ниски нива на антиоксидантите.

Най-общо казано, антиоксидантите са

вещества срещу окислението в клетките, което отваря врата за болести

и трайни увреждания на различни органи и тъкани.

Антиоксидантите са много видове и са естествена съставка на стотици храни. Част от полезните вещества се запазват и в готвени ястия.

В групата на антиоксидантите са и около 50 вида каротеноиди, към които принадлежат веществата, проучени в изследването.

Например лутеинът и зеаксантинът присъстват в традиционни за българската кухня храни

Това са основно зелени и червени зеленчуци и плодове като зеле, марули, спанак, броколи, ряпа, магданоз, чушки, грах, домати, тиква, диня. Но в долните позиции на класацията има още много растителни храни с ярък зелен, червен или оранжев цвят.

На бета- криптоксантин са най-богати ярко оранжеви плодове

На върха по съдържание са портокалите, мандарините, райската ябълка, пъпешът, царевицата, папаята. Но и зеленият плод авокадо, когато е напълно узряло.

Същността на откритието е, че със своята антиоксидантна дейност проучените каротениоидни вещества

подобряват работата на мозъка, като парират свободните радикали

Благодарение на това всички клетки, включително на централната нервна система, използват пълноценно енергията си. В конкретния случай – за по-добро справяне с умствени задачи. Реално погледнато – за адекватни реакции във всяка житейска ситуация.

Мозъкът работи на бързи обороти, увеличава се съобразителността, новата информация се запазва по-продължително в депата на паметта, ориентирането в ситуацията, планирането и креативността достигат максимума си. Това са и процесите, които при деменция се влошават прогресивно. Затова учените допускат, че предпазвайки мозъка от оксидативния стрес, каротеноидите могат да помогнат за предпазването на клетките от увреждане и така да удължат годността им.

В проучването млизат близо 7300 души на възраст над 45 г. На входа на проекта били обстойно прегледани и изследвани – както със стандартните кръвни тестове, така и за съдържанието на антиоксиданти.

Наблюдавали доброволците 16 г., за да се види кой ще развие деменция. Хората с най-високи количества лутеин и зеаксантин по-рядко стигали до това състояние, отколкото групите с по-ниски концентрации. Всяко стандартно отклонение на нивата на двете вещества, приблизително 15,4 микромола на литър, се свързва със 7% намаление на риска от деменция. За бета-криптоксантин всяко стандартно отклонение в нивата, приблизително 8,6 микромола на литър, се свързва с 14% намален риск от деменция. Учените вземат предвид също, че на прогнозата влияят и фактори като образованието, доходите и физическата активност.

Ограничение на проучването е, че нивата на антиоксиданти се основават на едно измерване и може да не отразяват промени в диетата през живота. Необходими са допълнителни изследвания, за да се провери дали добавянето на тези антиоксиданти може да помогне за защита на мозъка от деменция. Заболяването е голям личен и обществен проблем и прогнозите са

хората с деменция да се увеличават паралелно на продължителността на живота

Отделно може да се добави влиянието на уврежданията от тежкия COVID върху мозъка. Черната прогноза е, че ако те не претърпят обратно развитие, щетите от инфекцията ще се равняват на остаряване на невроните, колкото иначе би станало за 20 г.

Модерната медицина поощрява обединяването на всички научно доказани методи за профилактика. С такава цел изследването е подкрепено от Националния институт за стареене на САЩ, част от Националния институт по здравеопазване.

Данните за бустер ефекта върху мозъка от 3-те вида коротеноиди се добавят към вече налични знания за други групи храни за умствено здраве и когнитивна стимулация. Четете за тях в следващите съботни страници “Сила за живот” на в. “24 часа”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Спиране на потенето в жегата предупреждава за топлинен удар

Спиране на потенето в жегата предупреждава за топлинен удар

Липсата на трудова дейност и движение увеличава риска от деменция.

Разходките и срещите с приятели пазят от деменция

Източник: Unsplash

Как да се научим да си прекарваме добре в собствената ни компания?

Шефката на нюйоркската комисия по здравеопазване Лиона Баумгартнър държи ръката на Елвис Пресли, докато заместникът й д-р Харолд Фурст го ваксинира срещу детски паралич.

Слагат бустерна доза срещу детски паралич във Великобритания

Наводненията в Долината на смъртта, Калифорния, САЩ

Проучване: Изменението на климата прави имунната ни система по-слаба

Маймунската шарка вече е регистрирана на няколко континента, но вече има ваксина

В Испания започва ваксинация срещу маймунска шарка

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Упражненията за разтягане са ефективен начин да намалите болката в долната част на гърба.

СНИМКA: ПИКСАБЕЙ

Взирането в телефона влошава болките в гърба – все едно дете ви седи на раменете

Медитация или отпуск за по-добро здраве?

Медитация или отпуск за по-добро здраве?

Учени съветват как да се справим със самотата

Как да се справим със самотата?

Гавин Нюсъм

Губернаторът на Калифорния обяви извънредно положение заради маймунската шарка

Учени от БАН разработват инвитро системи за насочване на натрупването на целеви вторични метаболити в български лечебни растения. СНИМКА: АРХИВ

Инвитро култури от лечебно растение изследват учени от БАН

Корицата на “Кога и с какво да се храним. Как да намерим златната среда между гладуване и преяждане” от Андрей Беловешкин.

12 златни правила в маратона между гладуване и преяждане

Последно от

Последно от

Най-важното