Медитация или отпуск за по-добро здраве?

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12192155 Медитация или отпуск за по-добро здраве? Медитация или отпуск за по-добро здраве? www.24plovdiv.bg
Медитация или отпуск за по-добро здраве?

Множество проучвания доказват, че медитацията има положително влияние върху психиката, подобрява настроението и понижава нивата на стреса. Последните данни обаче показват, че тази древна практика има и други преимущества. Оказва се, че тя има много по-силно и продължително влияние върху самочувствието от антистресовия и отпускаш ефект на отпуската.

През 2016 г. учени от Калифорнийския университет и Медицинското училище на Харвард събрали група от 94 жени в добро здраве на възраст между 30 и 60 години. 30 от тях практикували медитация от дълго време и те били изпратени на шестдневен курс в калифорнийски курорт.

За останалите 64 участнички медитацията била нещо съвсем ново. В рамките на проучването половината от тях просто се наслаждавали на почивката, а другата половина се обучавали по програма, разработена от Дийпак Чопра, индийски лекар и автор на книги. Тя включвала мантри, йога упражнения и саморефлексия, съобщава Радио Китай.

Учените взели кръвни проби от всички участнички непосредствено преди началото и след края на проучването, както по веднъж на месец в продължение на 10 месеца. Освен това жените попълвали въпросник за здравословното им състояние. Учените изследвали над 20 000 гена на участничките в проучването, за да проследят биологическите промени в организма им. Те установили, че и при трите групи се появили някои разлики на молекулярно ниво след едната седмица почивка. Най-значителни били промените в реакцията на стреса и работата на имунната система.

От въпросниците било установено, че при жените, които медитирали, имало по-малко симптоми на депресия и стрес и този ефект се запазил по-дълго време, отколкото при тези, които само почивали.

Проучването показало, че медитацията има пряко влияние върху физическото здраве – понижава кръвното налягане и честотата на сърдечните съкращения, подобрява храносмилането, укрепва имунитета.

„Основавайки се на резултатите, се стига до извода, че ползите от медитацията не са само за психиката. На лице са ясни и измерими промени във функцията на тялото“, казва Рудолф Танзи, съавтор на изследването, доктор по философия, професор по неврология в Харвардския университет и директор на екип, който проучва генетиката и остаряването в болница в щата Масачузец.

Остава въпросът дали жените, които били в обучителната програма, продължили да медитират или подобренията в психологическото и физическо състояние, за които се споменава, са резултат от едната седмица занятия. Но във всеки случай ефектът от медитацията бил очевиден веднага след първите сеанси.

Медитацията може да промени гените

Освен че облекчава стреса и симптомите на депресията, медитацията понижава и кръвното налягане. Това показват резултатите от друго проучване.

През 2018 г. учени от Харвард наблюдавали състоянието на 24 доброволци с високо кръвно. Те им предложили да посещават курс по релаксация под ръководството на треньор, както и 8 седмици домашни занимания със записи на медитативни упражнения.

Проучването показало, че 15-минутната медитация в продължение на най-малко 8 седмици променя експресията на гените, които регулират възпаленията, метаболизма на глюкозата, циркадните ритми, имунитета. „Очакваме пациентите и лекарите да проявяват все по-голям интерес към немедикаментозните методи на лечение, които са в състояние да контролират кръвното налягане или усилват действието на лекарствата“, уверен е д-р Рандал Зусман.

Различни проучвания на учените показват, че при хората, които медитират плътността на сивото вещество в мозъка е по-голяма. Те са по-творчески настроени и по-състрадателни. Медитацията дори е в състояние да помогне да се отървем от някои вредни навици като цигарите и алкохола. С други думи ежедневните медитативни практики са полезни едновременно за физическото и психическото здраве.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Есен Снимка: Pixabay

Вижте как да подготвите тялото си за предстоящите есенни дни

Тиквата изобилства с витамини и микроелементи.

Тиква, сливи и круши - топ 3 на есенните храни

Снимка: Архив

Вдигането на тежести намалява риска от ранни сърдечни болести

Мерят кръвно и консултират с кардиолог в Русе за Световния ден на сърцето

Мерят кръвно и консултират с кардиолог в Русе за Световния ден на сърцето

Екстракт от лук смъква до 50% захарта на диабетици

Екстракт от лук смъква до 50% захарта на диабетици

Енергията – това е сила на ума. Затова трябва строго да контролирате мозъка си.

10 ценни съвета от Тибет за жизнена енергия

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Как да се възползваме от лечебната сила на растенията?

Как да се възползваме от лечебната сила на растенията?

Хората, които ядат орехи в младата и средната си възраст, имат по-голям шанс да остареят здрави  СНИМКА : Pixabay

Хората, които ядат орехи, по-рядко имат заболявания на сърцето

Татуировка на плейметка

Учени създадоха безболезнени татуировки

Принц Уилям посети умиращата Дебора Джеймс, за да и? връчи кралска титла.

Как да живееш, когато умираш

При 10 000 крачки на ден се намалява рискът от деменция, сърдечни заболявания, рак, и дори смърт.
СНИМКА: Pixabay

Десет хиляди крачки на ден с по-бързо темпо са полезни за здравето

Най-продавани без рецепта са болкоуспокояващи и мултивитамини

Ежедневна доза мултивитамини може да забави възрастовото отслабване на паметта

Последно от

Последно от

Най-важното