Разходките и срещите с приятели пазят от деменция

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12264382 Разходките и срещите с приятели пазят от деменция Разходките и срещите с приятели пазят от деменция www.24plovdiv.bg
Липсата на трудова дейност и движение увеличава риска от деменция.
Липсата на трудова дейност и движение увеличава риска от деменция. СНИМКА: Pixabay

За да намалите риска от деменция, е добре да се присъедините към клуб по интереси. Ходенето пеша или карането на колело е още по-добре. А четенето, игрите или свиренето на музикални инструменти са най-добри, сочи ново изследване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Това са едни от заключенията на метаанализ, в който са разгледани предишни изследвания на физическите, когнитивните и социалните дейности през свободното време и деменцията. Изследването е публикувано в онлайн списанието на Американската академия по неврология.

Предишни изследвания показаха, че заниманията в свободното време са свързани с ползи за здравето, "като например по-нисък риск от рак, намаляване на предсърдното мъждене и възприемането на собственото благосъстояние", каза съавторът на изследването д-р Лин Лу в прессъобщение. Но той цитира "противоречиви данни" за ролята на дейностите през свободното време за предотвратяване на деменцията - общ термин за загуба на паметта и други умствени способности, достатъчно сериозна, за да попречи на ежедневните дейности. Болестта на Алцхаймер е най-разпространеният вид.

Новият анализ "установи, че дейностите в свободното време, като изработване на занаятчийски изделия, спортуване или доброволческа дейност, са свързани с намален риск от деменция", казва Лу, главен изследовател в Института за изследване на мозъка към Пекинския университет в Китай.

Изследователите са прегледали 38 проучвания от цял свят, включващи общо над 2 милиона души, които не са имали деменция. По време на проучванията 74 700 участници са развили това заболяване, включително 2 848 случая на болестта на Алцхаймер и 1 423 случая на съдова деменция. Световната здравна организация изчислява, че повече от 55 милиона души по света живеят с деменция, като всяка година се появяват близо 10 милиона нови случая.

Участниците в проучването, които са били проследявани в продължение на най-малко три години, са предоставили информация за своите дейности в свободното време чрез въпросници или интервюта. След коригиране на фактори като възраст, пол и образование изследователите заявиха, че са установили, че дейностите през свободното време като цяло са свързани със 17% по-нисък риск от деменция за активните хора, в сравнение с онези, които не се занимават с различни дейности.

По-конкретно, при хората, които са участвали в "умствени дейности", рискът от деменция е бил с 23% по-нисък. Тези дейности са описани като състоящи се предимно от "интелектуални" занимания и включват "четене или писане за удоволствие, гледане на телевизия, слушане на радио, игра на игри или свирене на музикални инструменти, използване на компютър и изработване на занаятчийски изделия", се казва в съобщението.

При хората, които са се занимавали с физически дейности, сред които са "ходене, бягане, плуване, каране на колело, използване на тренажори, спортуване, йога и танци", рискът от деменция е бил със 17 % по-нисък.

А при лицата, участващи в социални дейности, които включват общуване с други хора, както и "посещение на учебни занятия, присъединяване към социален клуб, доброволческа дейност, посещение на роднини или приятели или посещаване на религиозни дейности", рискът от деменция е със 7% по-нисък.

"Този метаанализ показва, че активността е полезна и че има много дейности, които са лесни за включване в ежедневието и които могат да бъдат полезни за мозъка", казва Лу.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Есен Снимка: Pixabay

Вижте как да подготвите тялото си за предстоящите есенни дни

Тиквата изобилства с витамини и микроелементи.

Тиква, сливи и круши - топ 3 на есенните храни

Снимка: Архив

Вдигането на тежести намалява риска от ранни сърдечни болести

Мерят кръвно и консултират с кардиолог в Русе за Световния ден на сърцето

Мерят кръвно и консултират с кардиолог в Русе за Световния ден на сърцето

Екстракт от лук смъква до 50% захарта на диабетици

Екстракт от лук смъква до 50% захарта на диабетици

Енергията – това е сила на ума. Затова трябва строго да контролирате мозъка си.

10 ценни съвета от Тибет за жизнена енергия

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Как да се възползваме от лечебната сила на растенията?

Как да се възползваме от лечебната сила на растенията?

Хората, които ядат орехи в младата и средната си възраст, имат по-голям шанс да остареят здрави  СНИМКА : Pixabay

Хората, които ядат орехи, по-рядко имат заболявания на сърцето

Татуировка на плейметка

Учени създадоха безболезнени татуировки

Принц Уилям посети умиращата Дебора Джеймс, за да и? връчи кралска титла.

Как да живееш, когато умираш

При 10 000 крачки на ден се намалява рискът от деменция, сърдечни заболявания, рак, и дори смърт.
СНИМКА: Pixabay

Десет хиляди крачки на ден с по-бързо темпо са полезни за здравето

Най-продавани без рецепта са болкоуспокояващи и мултивитамини

Ежедневна доза мултивитамини може да забави възрастовото отслабване на паметта

Последно от

Последно от

Най-важното