Спиране на потенето в жегата предупреждава за топлинен удар

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12270087 Спиране на потенето в жегата предупреждава за топлинен удар Спиране на потенето в жегата предупреждава за топлинен удар www.24plovdiv.bg

Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година.

Облекчението ни от захлаждането докъм 23-25 градуса през почивните дни у нас няма да е дълго. Според прогнозите за времето от вторник започва нова гореща вълна, в която дневните температури ще достигат 40 градуса.

Възможно е тя да е придружена и от тропически нощи с температури над 20 градуса. Въпреки че като цяло лятото е по-благоприятният за здравето сезон, екстремните горещини са проблем. Особено за възрастни над 65 г., бебета и малки деца, бременни, за хора, които работят на открито, за тези, които пият обезводняващи лекарства, бета-блокери, антидепресанти, противоалергични и някои други медикаменти. Според анализ, публикуван тази седмица в “Бритиш медикъл джърнъл”, горещините повличат увеличаване на сърдечносъдовите проблеми, респираторните, бъбречните и психичните заболявания.

Градовете са ключов проблем при справянето с изменението на климата - все по-голяма част от хората живеят в градските зони. Очаква се урбанизираното население да нарасне от 4,2 милиарда през 2018 г. до 6,7 милиарда до 2050 г. Фактор за това е и нарастващото застаряване на йнаселението. С годините възрастните хора се нуждаят от повече удобства в бита и да са по-близо до децата и внуците си. В същото време с глобалното затопляне расте и честотата на екстремните събития.

Изменението на климата, урбанизацията и застаряващото население създават перфектната буря от рискове за здравето, особено в т.нар. топлинни острови. Те се създават в централните части на градове с над 1 млн. население, каквато е и българската столица.

В отговор на екстремните температури се затормозяват физиологичните процеси. Тялото търси начин да охлади вътрешните органи и особено мозъка. Кръвният поток се преразпределя към кожата, изпотяването се увеличава. Целта е телесната температура да остане в рамките на 35,5-37,5 градуса. 

В отговор на повишения кислороден глад на турбообороти преминават кръвоносната, нервната и дихателната система, неблагоприятни промени настъпват и в работата на бъбреците за поддържане на баланса на течностите и електролитите. Затрудняването на терморегулацията води до прегряване с различни неблагоприятни последици за здравето, включително сърдечно-белодробни проблеми при високорискови групи.

Очаква се до 2100 г. смъртността, свързана с топлината, в Европа да нарасне 50 пъти поради изменението на климата, засилено от разширяването на градовете. Решаваща роля за смекчаване на ефекта на горещите вълни и топлинните острови имат националните политики и градските власти. Единственото, което човек може да направи в личен план, е да избягва претопляне и да познава признаците на топлинния удар и на слънчевия удар, за да реагира бързо и адекватно.

Хората почти винаги имат предупредителни симптоми преди топлинен или слънчев удар, но понякога не обръщат внимание

Топлинният удар е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Смята се, че пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година.

При топлинен удар телесната температура може да се повиши за минути до опасни нива. Най-големият риск е от трайно термично увреждане на мозъка и бъбреците, конвулсии и смърт.Топлинният удар е по-чест, когато горещините са съчетани с висока влажност. Симптомите са зачервена, гореща, суха кожа (без изпотяване), замаяност, объркване, безсъзнание, ниско кръвно, ускорен пулс, главоболие, гадене и много висока телесна температура. Състоянието иска намеса на лекар. Първата помощ до пристигане на медик е извеждане на човека от горещата среда, разсъбличане, намокряне на тялото по всякакъв възможен начин, за да се намали температурата.

Слънчевият удар е резултат от пряко въздействие на слънчевите лъчи. Той е интуитивно по-разпознаваемо състояние. Симптомите са сходни като при топлинен удар.

Болестите, свързани с топлината, могат да бъдат предотвратени чрез пиене на достатъчно течности и поощряване на потенето, като се носят леки, широки и “дишащи” дрехи. По възможност трябва да се избягват физическите усилия. Ако е неизбежно, трябва да се съчетава с чести почивки или да се отложи за по-хладната част на деня.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Източник - Envato

Свежи плодове и зеленчуци за свежи ученици

СНИМКА: Pixabay

Как да озарим кожата на лицето си само с натурални продукти

СНИМКА: Pixabay

Швеция вече няма да ваксинира тийнейджъри срещу COVID-19

Боровинките действат целебно на възрастни американци, които страдат от очевидни когнитивни проблеми.

Боровинки всеки ден правят чудо срещу деменция

Есен Снимка: Pixabay

Вижте как да подготвите тялото си за предстоящите есенни дни

Снимка: Архив

Вдигането на тежести намалява риска от ранни сърдечни болести

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Мерят кръвно и консултират с кардиолог в Русе за Световния ден на сърцето

Мерят кръвно и консултират с кардиолог в Русе за Световния ден на сърцето

Екстракт от лук смъква до 50% захарта на диабетици

Екстракт от лук смъква до 50% захарта на диабетици

Правилото 20-8-2 е билет за здраво сърце

Правилото 20-8-2 е билет за здраво сърце

Енергията – това е сила на ума. Затова трябва строго да контролирате мозъка си.

10 ценни съвета от Тибет за жизнена енергия

Как да се възползваме от лечебната сила на растенията?

Как да се възползваме от лечебната сила на растенията?

Хората, които ядат орехи в младата и средната си възраст, имат по-голям шанс да остареят здрави  СНИМКА : Pixabay

Хората, които ядат орехи, по-рядко имат заболявания на сърцето

Последно от

Последно от

Най-важното