По-добра грижа за здравето – гледната точка на кардиолога

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13007522 По-добра грижа за здравето – гледната точка на кардиолога По-добра грижа за здравето – гледната точка на кардиолога www.24plovdiv.bg
По-добра грижа за здравето – гледната точка на кардиолога

Или как да се борим с високото кръвно, холестерола и тютюнопушенето

Храненето

По отношение на храненето повечето кардиолози в Европа препоръчват т.нар. средиземноморска диета. Причините за това са две – на 1-во място средиземноморските държави традиционно са с най-ниска сърдечно-съдова (СС) смъртност и заболеваемост. Франция е държавата, в която хората боледуват най-малко от СС заболявания, плътно следвана от Испания. На 2-ро място средизменоморската диета е може би една от най-балансираните диети, които са ни познати. Дори съществува тезата, че ако бихме искали да измислим една балансирана диета, в която да има всичко, но в балансирани количества и по един полезен начин за нашите пациенти, бихме стигнали до нещо като средиземноморската диета.

Естествено, ние лекарите сме практични и сме запознати колко е трудно да се придържаш към средиземноморска диета без да живееш на Средиземно море т.е. някои компромиси са неизбежни. Широко разпространен е митът за „лошите мазнини“. Всъщност французите употребяват много мазнини под формата на сирена и кашкавали и нямат проблем със сърдечно-съдовото си здраве, т.е. по-скоро следва да разделяме самите мазнини на такива, които са вредни за здравето и такива, които не са. Така например зехтинът е за предпочитане пред олиото, а ферментиралите млечни продукти (сирене и кашкавал) са за предпочитане пред прясното мляко. По отношение на калориите, ако нямате проблем с теглото и талията, няма нужда да ги редуцирате. Подчертавам талията, защото бялата мазнина вътре в корема е големия виновник за захарен диабет, инсулинова резистентност, хронично възпаление и т.н.

Дори и хора с относително нормално тегло може да имат коремно затлъстяване,  а обратното пък е често срещано при жените – леко затлъстяване, което е дифузно, а не концетрирано в корема, като само по себе си не представлява медицински проблем. Съществуват различия както в литературата, така и в реалната практика, коя диета при затлъстяване се смята за най-ефективна. Така например могат да се разграничат диети с лека и умерена калорийна рестрикция, нисковъглехидратна диета, кето-диета (без въглехидрати изобщо), intermittent fasting – хранене веднъж дневно или поддържане на интервал от близо 16 часа на денонощие без хранене, или дни без никаква храна в седмицата. Всеки пациент трябва да избере най-подходяща диета за него, като за съжаление това често става на принципа проба/грешка. Ключово е тази диета да стане част от неговия начин на живот, защото при завръщане на старите навици, най-често следва завръщане на старото тегло. Много често, за да се намали лутането на пациента, може да се окаже полезна помощта на нутриционист/диетолог. По-важни в дългосрочен план са трайните резултати и постепенната редукция на тегло. Много пациенти смъкват рязко (за няколко месеца) 20-30 кг и после връщат даже над изходното тегло – „йо-йо ефект“.  Това не е удачно поради поне 3 причини – стресът за организма, освен това кожата на възрастния човек не може да се справи с такива рязки редукции и или увисва или се получават стрии, а и в крайна сметка най-важен е ефектът дългосрочно.

Ефектите от поддържането на нормално тегло или желаната редукция на излишни килограми са многобройни – намалява се риска от развитие на захарен диабет и артериална хипертония, а при вече налични такива – рязко се подобрява контролът им, освен това се намалява натоварването върху ставите, както и рискът от развитие на сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и някои видове рак. Тук следва да се отблежи, че съставна част от хранително-диетичният режим е движението/спорта.

Физическата активност

Европейските ръководни правила за превенция на сърдечно-съдовите заболявания са изключително ясни в препоръките си – препоръчват се 150-300 минути умерена физическа активност на седмица или 75-150 минути интензивна аеробна активност на седмица. За пациентите, които не мога да достигнат тези цели, препоръката е да не се отчайват и отказват и от малкото движение/спорт, което извършват – по-добре е да се прави нещо, отколкото нищо.  Тук отново има различни практики, предпочитания и спорове кой тип физическа активност е най-добър. Пациентите на кардиолозите, които са по-възрастни и голяма част от тях имат мускулно-скелетни и други проблеми, предпочитат ходенето и плуването като основни физически активности, поради практичността, достъпността и липсата на травми. Ходенето с цел по-добро здравословното състояние при възможност от страна на пациента може да се замени с бързо ходене – такова до задъхване, което се смята за по-ефективно по отношение на ефектите върху здравето в сравнение с бавното ходене. Тук следва да се отблежи, че ние кардиолозите не правим разлика между формалните посещения във фитнес салон или неформалните обиколки на планини/паркове, за нас е важно средната седмична активност, която извършва пациента. Движението и спортът имат многобройни благоприятни ефекти върху здравето на пациента – по-лесна желана редукция на тегло, по-нисък СС риск и риск от диабет, по-ниско артериално налягане (АН) и много други. Тук обаче следва да се отбележи, че спортът атенюира (намалява) ефектите на другите рискови фактори, а не ги премахва напълно. Така например, един пациент на 40 г., който пуши, има висок LDL (лош холестерол) + повишено АН и е наследствено обремен, си остава с висок риск от миокарден инфаркт и/или инсулт, дори и да е професионален спортист и да спортува ежедневно.

Холестеролът

Липиден профил и АН. Всеки човек над 40 г. следва поне веднъж да изследва липидния си профил и да си измерва понякога АН. При наличие на фамилна обремененост за сърдечно-съдови заболявания или оплаквания, суспектни за АХ (главоболие, измерени високи стойности на АН) могат да започнат и много по-рано, обичайно след 30 г. възраст. Тук е важно да се отбележи, че ние имаме индивидуализирани норми за LDL според СС риск и не се съобразяваме с лабораторните референтни граници, т.е. при един рисков пациент ще гоним LDL, който е много по-нисък от нормата, която лабораторията дава. Отново при АН имаме индивидуализирани норми според възрастта и СС риск, като при най-младите (

Тютюнопушене

По отношение на тютюнопушенето, препоръката към всички пациенти е за тотален отказ от него, тъй като намаляването на бройката изпушени цигари само по себе си няма дозо-зависим ефект върху сърдечно-съдовите рискове. Прост пример – дори и 1 цигара дневно увеличава риска от миокарден инфаркт с 50%. За съжаление голяма част от пушачите продълажавт да пушат по една или друга причина. Най-често за постигане на успех за пълен отказ, на тях им е необходима професионална помощ, включваща никотин-заместителна терапия, но дори и тогава при дългосрочно проследяване много от тях се завръщат към вредния навик, от който са се отказали само временно. Вече имаме и една друга алтернатива, която е значително по-безвредна от конвенционалните цигари – т.нар. устройства за нагряване на тютюн,  вейповете (известни още като електронни цигари) и други, при които липсва процес на горене и образуване на дим, като отделените вредни вещества или липсват, или са в много по-малки количества.


Д-р Александър Носиков е кардиолог в Диагностично-консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост с 20 години опит, от които 7 г. е работил във Великобритания. Активен лектор, включително и на международни конгреси, експерт по ехокардиография, част от изпитната комисия на Европейското дружество по кардиология за акредитация по трансторакална ехокардиография. Завършил е 2-годишен курс в Лондон по лечение и диагностика на сърдечната недостатъчност през 2019-2021 г. През последните години е с основен интерес към профилактиката, превантивната кардиология, лечението на артериалната хипертония и дислипидемиите, както и кардио-онкологията. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

КАДЪР: Инстаграм/bethanyhamilton

Спортистка, с отхапана от акула ръка чака четвърто дете: Вярвам, че животът е подарък

Защо жените боледуват повече, но живеят по-дълго

Защо жените боледуват повече, но живеят по-дълго

Снимка: Пиксабей

Приемът на повече магнезий с храната се свързва с по-добро здраве на мозъка, установи австралийско проучване

Гергана Николова
Стопкадър: НОВА ТВ

Личен лекар: Препоръчваме ваксина срещу варицела при децата

Сиимптомите на депресия при различните хора могат да варират 
Снимка: Архив

Психолог: Преяждане и пиене през уикенда са знаци за депресия

Новият метод е с 98% сигурност, очаква се да измести мамографията.

Пот от пръста открива рак на гърдата

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Доц. Румен Димитров, управител на медицински център “Фемина”: Лекуваме инконтиненция щадящо, безболезнено и с най-висок клас апаратура

Доц. Румен Димитров, управител на медицински център “Фемина”: Лекуваме инконтиненция щадящо, безболезнено и с най-висок клас апаратура

Д-р София Ангелова Кадър: БНТ

Д-р София Ангелова: Кашлица повече от 4 седмици? Може да е туберколоза

Бременност Снимка: Pixabay

Проучване: Диабетът може да се открие още през първите месеци на бременността

Д-р Красимир Попов: Изграждаме хоспис с 50 места и сектор за долекуване в Старата болница

Д-р Красимир Попов: Изграждаме хоспис с 50 места и сектор за долекуване в Старата болница

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Лекари отчитат бум на инфекциозните заболявания

СНИМКА: Pixabay

Учени: Преждевременно родените бебета са по-уязвими на болка

Последно от

Последно от

Най-важното