Не е каприз: защо на жените винаги им е по-студено

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13089634 Не е каприз: защо на жените винаги им е по-студено Не е каприз: защо на жените винаги им е по-студено www.24plovdiv.bg
Защо на жените винаги им е по-студено
СНИМКА: Pixabay
Защо на жените винаги им е по-студено СНИМКА: Pixabay

Мъжете и жените не са напълно еднакви във физиологично отношение. Известно е например, че жените усещат студа по-интензивно от мъжете. Това е така, защото по правило мъжете имат повече мускулна маса от жените. А телесната топлина се произвежда именно в мускулите. Така че мускулната маса на мъжете е фактор, който увеличава телесната им температура.

Женски особености

Основната причина за тези различия между мъжете и жените са различните полови хормони. От тях зависят редица характеристики и функции на организма, благодарение на които може да се обясни защо жените мръзнат по-бързо от мъжете.

"От една страна това може да е свързано с кръвоснабдяването на ръцете, краката и ушите - местата, които са най-чувствителни на студ. От друга страна различните хормони предопределят и други особености - жените например имат повече подкожна мастна тъкан. Тя изолира вътрешните органи, но кожата реагира по-интензивно на външната температура, така че при жените тя е по-хладна от тази на мъжа", обяснява интернистът Георг Ертл от Университетската клиника във Вюрцбург.

А когнитивните способности?

С други думи: има медицински причини, поради които жените често мръзнат повече от мъжете. А отразява ли се това на когнитивните способности на двата пола? Проучване, озаглавено "Битката за термостата", е изследвало именно този въпрос - и отговаря утвърдително.

В рамките на изследването повече от 500 души решавали сравнително трудни задачи при различни температури между 16 и 33 градуса - задачи по математика, както и езикови задачи, които впоследствие са били оценени. Резултатите могат да се обобщят приблизително така: жените мислят по-добре, когато са на топло.

Ако искаме да разберем защо в хода на еволюцията хората са се развили така, че с повишаване на температурата способностите на жените се подобряват, а тези на мъжете се влошават, би трябвало да погледнем към животинското царство. Зоологът Еран Левин от университета в Тел Авив е установил, че при всички животни с еднаква телесна температура, които той е изследвал, женските по-често избирали топли места от мъжките.

"Когато например прилепите търсят храна, мъжките летят на по-голяма височина, където е и по-студено, докато женските остават по-ниско", казва той. Сходни особености в поведението били установени и при други видове животни, например при павиани, кенгурута и лемури, съобщи "Дойче веле".

Добрите стари вълнени чорапи

А какво да правят жените, които в студения сезон мръзнат на работното място? Медикът Георг Ертл съветва да се затоплят отделни части на тялото. "Ако крайниците са топли, това вече е достатъчно, за да се чувства комфортно цялото тяло", казва той. С други думи: вълнените чорапи, топлата шапка и шалът не са за пренебрегване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Фитнес гуруто Рейчъл Дилън често споделя части от своите тренировки в социалните мрежи, с които увлича много жени по света да водят здравословен начин на живот. СНИМКИ: АРХИВ

Прости правила за поддържане на добра форма

Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост

Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост

Положението ми никак не се е подобрило, казва актьорът, който преди 15 г. бе диагностициран с фибромиалгия. Снимка личен профил във Фейсбук

Морган Фрийман и Лейди Гага страдат от синдром с нетърпими болки

42-годишната Джасинда Ардърн обяви, че не разполага с достатъчно енергия, за да продължи да бъде премиер на Нова Зеландия.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Как да се предпазим от професионално изгаряне

СНИМКА: Pixabay

Ето кои храни могат да ни помогнат при безсъние

Д-р Даниела Петрова КАДЪР: NOVA NEWS

Д-р Даниела Петрова: Средиземноморската диета е подходяща за бъбречно-каменна болест

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Кажи колко часа беше навън днес и ще позная в колко часа ще заспиш

Кажи колко часа беше навън днес и ще позная в колко часа ще заспиш

В зима като пролет с пориви на фьон психиката може да излезе от релси

В зима като пролет с пориви на фьон психиката може да излезе от релси

СНИМКА: Pixabay

Що е то сезонна депресия и как да се избавим от нея?

СНИМКА: Pixabay

Ето кое месо е най-полезно за нервната ни система

Целеустремените хора са с по-силен имунитет

Целеустремените хора са с по-силен имунитет

За здрави зъби най-подходящи са четките със средно твърд косъм и пастата без абразивни частици.

Мийте не само зъбите, но и венците – бактериите водят до сърдечни проблеми и диабет

Последно от

Последно от

Най-важното