Как да се измъкнете от стреса, когато работите под натиск

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13099776 Как да се измъкнете от стреса, когато работите под натиск Как да се измъкнете от стреса, когато работите под натиск www.24plovdiv.bg
Как да се измъкнете от стреса, когато работите под натиск

Само проблемите със здравето са по-силен фактор за стрес от старанието да не се провалим на работното място. Особено при струпване на много задачи за малко време или важни проекти, в които рутината по-скоро пречи отколкото помага.

По ирония на съдбата работата е мястото, където има най-много причини да загубим хладнокръвие: разсейващ шум, конфликти с началниците, колеги, които вампирски си присвояват основните заслуги за екипните проекти, загубата на баланс между професионалния и личния живот и още десетки всекидневни катастрофи.

Едно от условията да се справиш е да останеш спокоен. Практически това означава да омекотиш натиска върху симпатиковата си нервна система. Когато тя е под натиск, наред с другите си роли ни ускорява пулса и дишането, повишава кръвното налягане, раздразнителността, тревожността и мускулното напрежение.

Качеството да се справяме със стреса е дар свише за малко хора. Повечето трябва да го научим.

Неврологията поставя на първо място контрола на дишането. Когато сме “затиснати” от работа, мозъкът ни подтиква да се концентрираме максимално. В решителните моменти това води буквално до затаяване на дъха, а в по-дългосрочен порядък - до повърхностно дишане. Плиткото дишане ни прави леко или повече замаяни и намалява способността ни да се концентрираме. Това намалява производителността на мозъка. Поражда се порочен кръг. Непълноценното дишане означава по-малко кислород, а за да използваме пълните възможности на ума, се нуждаем от много свежо “гориво” за мозъка.

Дълбокото диафрагмално дишане противодейства на алармата в симпатиковата нервна система, която задейства реакцията бий се или бягай.

Неслучайно този вид по-бавно и по-дълбоко дишане е неизменно зрънце в броеницата на техники за духовен баланс и антистрес.

Дълбокото дишане е един от най-лесните, удобни и естествени инструменти за борба с проблеми като стрес и безпокойство, за намаляване на болка, за понижаване на кръвното и дори за подпомагане на храносмилането.

Когато се чувствате стресирани, поемете дълбоко въздух - чак докато почувствате да се повдига диафрагмата ви, задръжте го за няколко секунди и бавно издишайте.  

Правете бавно дихателното упражнение 3-5 минути не само при максимално натоварване, то помага и за общ баланс. Удобно време за профилактична антистрес терапия е паузата за кафе или обедната почивка. Това е не само популярен “аксесоар” към източните духовни практики, а естествен за организма начин да сложи под контрол напрежението.

Има и психологически трикове за намаляване на напрежението. Логиката е, че редът вдъхва увереност и спокойствие, хаосът поражда тревожност. 

Подредете си работното място; възползвайте се от всички възможности за осигуряване на светлина и чистота; организирайте си нещо като дневен режим в рамките на служебната заетост, за да лимитирате в определено време допълващи дейности като например четенето на имейли.

Изобщо всичко, което създава безредие - вещи, хора, ангажименти, нямат място около вас в напрегнати моменти. Погрижете се да ги отстраните.

Не на последно място: поддържайте здравословен баланс между професионалния и личния живот. 

В крайна сметка работим здраво не само да се докажем, а и за да имаме добър личен живот. Физическо присъствие у дома с непрекъснато зает ум от работата вреди и на вас, и на близките ви и скапва отношенията в дългосрочен план. Както и обратното - да сте си “у дома”, докато сте на работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Сирене СНИМКА: Пиер Петров

Вижте кои са храните, които могат да предизвикат безплодие

Стресът на работното място повишава риска от сърдечносъдови заболявания. СНИМКА: Pixabay

Стресът на работното място повишава риска от сърдечносъдови заболявания

АРТИШОК

Артишокът - любим зеленчук на италианците и гарант за дълголетие

Устройствата за измерване на крачки стават все по-популярни сред хората, които искат да водят здравословен начин на живот.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Дори цял ден да сте само на сандвич и капучино, трябват 14 000 крачки, за да сте във форма

Лекар Снимка: Pixabay

Израелски лекари спасиха живота на филипинка с нова процедура за охлаждане на мозъка

Д-р Асен Меджидиев

Асен Меджидиев: На 15 декември ще получим първия медицински хеликоптер

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

СНИМКА: Pixabay

Ако откажем цигарите, ще се подмладим само след месец

Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек СНИМКА: Pixabay

Учени установиха: качеството на съня е по-важно от продължителността му

Екстракт от семената на целина “възражда” след инсулт, сваля кръвното и стреса

Екстракт от семената на целина “възражда” след инсулт, сваля кръвното и стреса

TOFI парадоксът: отвън слаб, вътре - с мазнини, е скрит фактор за инфаркт

TOFI парадоксът: отвън слаб, вътре - с мазнини, е скрит фактор за инфаркт

Придържането към диети снижава риска от развитие на хронични заболявания
Снимка: Пиксбей

Проучване: Придържането към диети снижава риска от хронични заболявания

Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек СНИМКА: Pixabay

Колко трябва да спим, за да не напълнеем

Последно от

Последно от

Най-важното