Какви знаци подсказват, че може да правите хипертонична криза

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13099927 Какви знаци подсказват, че може да правите хипертонична криза Какви знаци подсказват, че може да правите хипертонична криза www.24plovdiv.bg
Какви знаци подсказват, че може да правите хипертонична криза

При високо артериално налягане предписаните лекарства се пият редовно, а не само “като вдигна кръвното”

Нямам никакви симптоми, значи няма причина да се притеснявам за кръвното си налягане.

Митът е един от многото заблуди за сърдечносъдовото здраве, но нещо като пръв сред равни. Убедените, че хипертонията ще ги извести за себе си с ясен сигнал, може да осъзнаят грешката си чак в спешното отделение. Високото кръвно рядко предизвиква симптоми в сивия период, през който реално сериозно уврежда здравето на човека. Затова в основата на всички следващи неприятности е пропускът да се убедиш, че и по медицинските критерии артериалното ти налягане е в желаните граници.

За хипертония се говори при стойности от 140/90 мм живачен стълб и нагоре, ако не са инцидентно събитие. Според повечето кардиолози е най-добре да държим кръвното под 120 на 80. А за ниското налягане обикновено казват да не се тревожим, защото няма да умрем от това.

Опасно е високото налягане, което кръвта създава върху артериите, докато преминава през тях. Ако човек не се лекува, с времето хипертонията може да причини сериозни здравни усложнения, като сърдечни заболявания и инсулт.

Мнозина вярват, че високото кръвно предизвиква симптоми като тилно главоболие , световъртеж, замайване, изпотяване, зачервяване на лицето, нервност.

Кардиолозите  са скептични, че това са общовалидни сигнали. “Баналната” хипертония, наричана разговорно лека или умерена, често не причинява нито един от тези проблеми. Те може да бъдат сигнал за по-сериозно състояние като хипертонична криза с налягане от 110/180 и нагоре.

Лекарите съветват с профилактика да се стремим да си спестим такива върхове. 

Високото кръвно провокира главоболие или кръвотечение от носа при хипертонична криза - състояние на екстремно повишаване на налягането, което изисква спешно търсене не медицинска помощ.

Замайване или световъртеж също не е типично известие за “средно” високо кръвно. По-скоро е в характеристиката на неврологични състояния или сериозен сърдечносъдов инцидент. Във връзка със замайването има особеност, но в противоположна посока. Кардилозите обикновено предупреждават пациентите, които лекуват, че някои лекарства за понижаване на кръвното могат да причинят като страничен ефект замаяност.

Сама по себе си хипертонията не предизвиква и зачервяване на лицето, шията и гърдите. Това може да се случи в ситуации на временно повишаване на кръвното налягане и поруменяване на лицето като последица от стесиращо преживяване.

Но е необходимо спешно да се търси лекарска помощ с подозрение за хипертонична криза, когато се появат “без причина” или в контекста на хипертония:

l Силно главоболие

l Кръв от носа

l Болка в гърдите

l Тежест и/или болка в гърба

l Задух

До сериозни сърдечносъдови проблеми може да не се стигне, ако човек знае какво е състоянието на сърцето и кръвоносните му съдове и при влошени показатели се лекува.

Първата стъпка е да бъде информиран, или както лекарите казват, да си знае кръвното налягане. Голяма грешка при установена хипертония и предписани лекарства е медикаментите да се вземат “при нужда”. Това е основа на много мразената от кардиолозите фраза: “Да, пия си лекарството, РЕДОВНО когато вдигна кръвното.” Подходът е тотално сбъркан и съдържа потенциал контролът върху артериалното налягане да бъде периодично изпускан. При вариране на високото кръвно в широки граници пиковете могат да бъдат животозастрашаващи.

Много важно условие за добро качество на живот и по-лесно поддържане на налягането в прицелни граници е здравословният живот.

Просто е: човек да не се увлича по солено, мазно, сладко; да се движи поне по половин час на ден; да не седи без прекъсване повече от час; да не пуши; да намери своите успешни начини за справяне със стреса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

СНИМКА: Pixabay

Изследване установи благоприятен ефект на канелата върху паметта

В УМБАЛ - Бургас, ще има екип, който в реално време  ще следи показателите на пациентите, пращани от самите тях.

1000 души в Бургас ще се лекуват дистанционно от смартфона

Учени установиха, че добрата зъбна хигиена е полезна и за мозъка
СНИМКА: Пиксабей

Учени установиха, че добрата зъбна хигиена е полезна и за мозъка

Техномагнатът Браян Джонсън

45-годишен милионер иска да е като на 18, помагат му 30 лекари

Пийте 8 чаши чиста вода на ден, съветват диетолозите.

За да обуздаеш глада - пий вода, яж през 5 часа и помни, че мазнините не са ни врагове

Фъстъци СНИМКА: Pixabay

Шепа фъстъци сутрин има чудодеен ефект за организма

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Откриха ви висок холестерол? Значи е дошъл януари

Откриха ви висок холестерол? Значи е дошъл януари

Плодове Снимка: Pixabay

Вижте кои са най-полезните храни през зимата

Пийте топла вода след събуждане - тя лекува, но само ако е без примеси

Пийте топла вода след събуждане - тя лекува, но само ако е без примеси

Фитнес гуруто Рейчъл Дилън често споделя части от своите тренировки в социалните мрежи, с които увлича много жени по света да водят здравословен начин на живот. СНИМКИ: АРХИВ

Прости правила за поддържане на добра форма

Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост

Контролирано пиене - нова терапия при алкохолна зависимост

Положението ми никак не се е подобрило, казва актьорът, който преди 15 г. бе диагностициран с фибромиалгия. Снимка личен профил във Фейсбук

Морган Фрийман и Лейди Гага страдат от синдром с нетърпими болки

Последно от

Последно от

Най-важното