Пет трика, които гонят махмурлука

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13415988 Пет трика, които гонят махмурлука Пет трика, които гонят махмурлука www.24plovdiv.bg
Традиционни, а не шампанизирани вина препоръчват специалистите за празниците.
Традиционни, а не шампанизирани вина препоръчват специалистите за празниците.

Диетолог забранява пенливите напитки и пиенето на гладно, препоръчва печен боб

Известна лекарка от Лондон разкри пет начина да намалим риска от махмурлук по празниците и да се събудим свежи и без главоболие след новогодишната нощ. Водещият диетолог от британския университет Кингс колидж д-р Меган Роси съветва да се избягва шампанското и всеки алкохол с мехурчета. Такъв вид питиета са кошмар за черния ви дроб и кръвта, казва пред “Дейли мейл” докторката, която е родом от Куинсланд, Австралия.

Според нея първото нещо, което ще помогне на 1 януари да сте във форма, е да подготвите чревната си микрофлора да ви защити. “Ако микробиомът в дебелото черво е в добра форма, той произвежда повече бутират. Това е късоверижна мастна киселина, която облекчава чернодробната стеатоза и възпаленията, предизвикани от алкохола.

Д-р Роси препоръчва към всяко празнично ядене да се насладите на растителни ястия като любимия на червата печен боб. Такива храни са подходящи и при махмурлук, защото задоволяват желанието за солено и въглехидрати.

Съветът на диетоложката е:

не докосвайте

шампанизирани напитки
или ограничете до символично количество пенливите вина, просекото, газираните напитки. От питиетата с мехурчета вероятно ще се почувствате зле, казва тя и обяснява защо от газираното се напиваме по-бързо.

“Това е така, защото мехурчетата карат алкохола да се абсорбира по-бързо в кръвта, изпреварвайки способността на черния дроб да го преработва с такава скорост”. Лекарката препоръчва в празничната нощ да се наблегне на традиционни вина.

Не смесвайте концентрата

с диетична сода
или други безалкохолни с изкуствени подсладители.

Проучване на университета в Северен Кентъки е установило, че ако пиете водка с газирана вода или водка и обикновена вода, содата води до 25 процента по-висока концентрация на алкохол в кръвта.

По-добре е изцяло да замените сладките газирани напитки с естествено газирана вода със замразени горски плодове. Това ще забави допълнително темпото на усвояване на алкохола, съветва д-р Роси.

Хапнете, преди да

започнете да пиете
- това звучи просто, но въпреки това много хора не слагат нищо в устата час или два преди продължително надигане на чашката. Задължително е на купони с алкохол винаги първо да ядете, за да забавите усвояването на алкохола и да дадете шанс на черния си дроб да се справи, каза Меган Роси. Ястия с високо съдържание на протеини са добро решение, преди да прекарате вечерта с приятели и алкохол.

Поддържайте тялото

си хидратирано
преди, по време и след пиене – това е ключът към ведър ден след тежка нощ. Диетоложката препоръчва да се пият изобилно безалкохолни варианти като газирана вода със замразени горски плодове или комбуча – натурална напитка с високо съдържание на пробиотици, витамини от група В и С и основни киселини.

Ако все пак свършите с махмурлук, опитайте електролитна напитка със съдържание на минерални соли като калий, които помагат да абсорбирате по-добре течността, докато се рехидратирате.
Меган Роси развенчава три основни мита за чревното здраве. Единият е, че постоянно трябва да се следват ограничителни диети. “Не! Здравето на стомаха не е свързано с лишения, а с умереност и растително разнообразие”, категорична е експертката.

Тя препоръчва да се опитваме

да ядем 30 различни

вида храни
на растителна основа всяка седмица, тъй като те съдържат фибри и химикали, които хранят добрите бактерии в червата. Сред тези храни са пълнозърнести, зеленчуци, плодове, бобови растения, семена и ядки, които осугуряват разнообразен набор от добри чревни микроорганизми.

Лекарката отхвърля твърдението, че намаляването на въглехидратите помага на стомаха. “Не бива да се страхуваме от тях - намаляването на въглехидратите означава лишаване от важни видове фибри, а това може да се отрази отрицателно върху чревните бактерии, тъй като фибрите са любимата им храна”, обяснява д-р Роси. Тя отрича и твърденията, че плодове с висока захарност не са полезни за червата. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Средиземноморската диета не е за бързо отслабване, но пази от инфаркт и диабет

Средиземноморската диета не е за бързо отслабване, но пази от инфаркт и диабет

Снимки: ВМА

С органи от Търново във ВМА е реализирана първа донорска ситуация за 2023 г.

СНИМКА: Pixabay

Ето какво можем да похапнем през нощта без да е вредно

Красимир Ранков КАДЪР: bTV

Красимир Ранков: Има трикове за свикване при смяна на времето

СНИМКА: Pixabay

Ето какво трябва да ядем за силен имунитет

Някои историци считат, че кръстоносецът Робърт де Бри е внесъл маслодайната роза в Европа от Сирия около 1260 г.

Ароматното вещество на розата балансира имунните реакции

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

СНИМКА: Pixabay

Инфекции на пикочните пътища могат да причинят бактериите от месото

Открили много високи нива на латентна депресия при здрави хора Снимка: Архив

Учени от БАН шокирани: Открили много високи нива на латентна депресия при здрави хора

Сирене СНИМКА: Пиер Петров

Вижте кои са храните, които могат да предизвикат безплодие

Стресът на работното място повишава риска от сърдечносъдови заболявания. СНИМКА: Pixabay

Стресът на работното място повишава риска от сърдечносъдови заболявания

АРТИШОК

Артишокът - любим зеленчук на италианците и гарант за дълголетие

Устройствата за измерване на крачки стават все по-популярни сред хората, които искат да водят здравословен начин на живот.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Дори цял ден да сте само на сандвич и капучино, трябват 14 000 крачки, за да сте във форма

Последно от

Последно от

Най-важното