Консумацията на сладководна риба е равносилна на месец пиене на мръсна вода

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13540039 Консумацията на сладководна риба е равносилна на месец пиене на мръсна вода Консумацията на сладководна риба е равносилна на месец пиене на мръсна вода www.24plovdiv.bg
Риба СНИМКА: Pixabay
Риба СНИМКА: Pixabay

Консумацията на сладководна риба, уловена в американски езера и реки, е сравнимо с пиенето в продължение на един месец на вода, замърсена с така наречените "вечни" замърсители - пер- и полифлуороалкили (PFAS), предаде Франс прес.

Въпросните химикали са разработени през 40-те години на миналия век, за да са устойчиви на вода и топлина. Те се срещат незалепващи покрития, текстил или опаковки за хранителни продукти.

Неразрушимата природа на тези химикали обаче означава, че с течение на времето те се натрупват във въздуха, почвата, езерата и реките, храната и дори в човешкото тяло.

Все по-често обаче се чуват призиви за по-строго регулиране на употребата на пер- и полифлуороалкили, които са вредни за здравето и се свързват с последици за черния дроб, повишен холестерол, намален имунен отговор и няколко вида рак.

Авторите на настоящото изследване са си поставили за цел да измерят замърсяването на сладководни риби, анализирайки 500 проби, взети от американски езера и реки между 2013 и 2015 г.

Според проучването им, публикувано в сп. "Environmental Research", средният процент на замърсяване е 9,5 микрограма на килограм. От всички замърсени проби, три четвърти са перфлуорооктансулфонови киселини (PFOS) - един от най-разпространените и вредни замърсители от хилядите, които съставляват пер- и полифлуороалкили (PFAS).

Яденето на сладководна риба е сравнимо с пиенето на вода, замърсена с 48 части перфлуорооктансулфонови киселини (PFOS) на милиард в продължение на един месец. Водата се счита за безопасна за пиене, ако съдържа не повече от 0,2 части PFOS на трилион, според новите насоки на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

Установено е, че нивата на PFAS, открити в сладководна риба, уловена в дивата природа, са 278 пъти по-високи от тези в предлаганите в търговската мрежа риби, които се отглеждат в стопанства.

"Вече не мога да погледна риба, без да си помисля, че тя е замърсена с PFAS", казва Дейвид Андрюс, учен от Environmental Working Group, който е направил проучването и който е израснал с риболов и ядене на дива риба. "Това изследване ме ядосва много, защото компаниите, които произвеждат и използват PFAS, замърсяват земното кълбо, без да поемат отговорност", допълва той, цитиран от БТА.

Според Патрик Бърн, изследовател на замърсяването на околната среда в британския университет "Джон Мурс" в Ливърпул, пер- и полифлуороалкили (PFAS) са "вероятно най-голямата химическа заплаха за човешката раса през 21-и век".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

СНИМКА: Pixabay

Проучване: Столетниците имат имунна система, устойчива на заболявания

"Умна" превръзка ще контролира зарастването на рани

"Умна" превръзка ще контролира зарастването на рани

Учени установиха, че освен да изгаря мазнините, модерната кето диета променя микробиома и това засилва имунната система СНИМКА: Pixabay

8 съвета за понижаване на лошия холестерол

Зелен чай Снимка: Пиксабей

Китайските тайни на дълголетието: Женшен и зелен чай

Генно редактираните храни предизвикват все повече интерес и навлизат на световните пазари. Снимка: Pixabay

Какво представляват генно редактираните храни

Дълбокият сън, който продължава поне 7-8 часа без прекъсване, е истинска благословия за здравето.

5 навика за добър сън намаляват с 30% риска от ранна смърт

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Оризът намалява риска от затлъстяване

Оризът намалява риска от затлъстяване

Средиземноморската диета не е за бързо отслабване, но пази от инфаркт и диабет

Средиземноморската диета не е за бързо отслабване, но пази от инфаркт и диабет

Снимки: ВМА

С органи от Търново във ВМА е реализирана първа донорска ситуация за 2023 г.

СНИМКА: Pixabay

Ето какво можем да похапнем през нощта без да е вредно

Красимир Ранков КАДЪР: bTV

Красимир Ранков: Има трикове за свикване при смяна на времето

СНИМКА: Pixabay

Ето какво трябва да ядем за силен имунитет

Последно от

Последно от

Най-важното