43% нелегален тютюнев пазар може да се „постигне“ само със забрани

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13589869 43% нелегален тютюнев пазар може да се „постигне“ само със забрани 43% нелегален тютюнев пазар може да се „постигне“ само със забрани www.24plovdiv.bg
Жасмин Куджа

Всяко ограничение трябва да се предшества от внимателно проучване на последиците

Жасмин Куджа
Жасмин Куджа

Само за последната една година употребата на нелегални тютюневи изделия в Сан Франциско е достигнала 43% от пазара. Това показват данни от сравнително изследване на Бристолския университет, представени от старши научния сътрудник на университета Жасмин Куджа по време на конференция в Лондон.

Тютюневият пазар в САЩ принципно е доста по-различен от европейския, а още повече от българския, защото съществен дял от него заема вейпингът, различни видове устройства за нагряване на тютюн, снус и много други продукти.

Затова и този ненормално висок дял на нелегална търговия всъщност има доста различен произход. Има твърде много фалшиви китайски продукти, имитиращи американски марки, различни видове нелегално произведени никотинови течности с високо съдържание на странични примеси, тютюн за свиване на цигари с неясен произход и т.н.

И всичко това може да бъде доста опасно за здравето. За „постигането“ на този зашеметяващ резултат съществен принос има това, че в края на 2019 г. властите в Сан Франциско тотално забраниха всички тютюневи изделия освен традиционните цигари. „И това е първата последица от тази забрана, вероятно тепърва ще видим и други“, смята Куджа.

За сравнение, в България делът на нелегалната търговия с тютюневи изделия дори по времето на своя разцвет през 2010 г. беше достигнал само до 34%, но оттогава спада непрекъснато, за да се смали в момента до 2,5%. У нас става дума предимно за цигари без бандерол, за имитация на определени марки или за продажба на тютюневи изделия, предназначени за дютифри търговия извън местата за нея.

Според ст. научен сътрудник Куджа всяко политическо решение за определени забрани и ограничения на тютюнопушенето трябва да бъде предшествано от внимателни проучвания за последиците.

Най-малкото защото има все пак различни степени на забрана, които в момента се обсъждат в Обединеното кралство, най-вече по отношение на алтернативите на обикновените цигари.

Едната е да има някакви възрастови ограничения за продажба на устройства за нагряване или на електронни цигари.

Друга степен е да се ограничат местата за продажба и да се лимитира или напълно забрана рекламата на такива устройства, независимо дали са за еднократна употреба или не.

Много разпалена в момента е дискусията за това да се забранят ли определени допълнителни вкусове, влагащи се в никотиновите течности, които са много атрактивни за децата. Такива са например плодовите вкусове, на дъвка и на какво ли още не.

Съвсем друга степен на забраната е устройства да се продават само след предписание на лекар, защото те все пак доказано намаляват и дори водят до отказ от тютюнопушене. И последното е да се наложи тотална забрана.

Изследването, което Жасмин Куджа представи, показва, че самите пушачи подкрепят най-много ограниченията за вейпинга в медиите и премахването на ароматизираните тютюневи изделия. По-слаба подкрепа посрещат плановете за за забрана на вейпинга за еднократна употреба.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Ето кои храни могат да ни помогнат при безсъние

Хали Бери след седмица диабетна кома: Казаха ми, че ще ослепея

Хали Бери след седмица диабетна кома: Казаха ми, че ще ослепея

Д-р Даниела Петрова КАДЪР: NOVA NEWS

Д-р Даниела Петрова: Средиземноморската диета е подходяща за бъбречно-каменна болест

Кажи колко часа беше навън днес и ще позная в колко часа ще заспиш

Кажи колко часа беше навън днес и ще позная в колко часа ще заспиш

В зима като пролет с пориви на фьон психиката може да излезе от релси

В зима като пролет с пориви на фьон психиката може да излезе от релси

СНИМКА: Pixabay

Ето кое месо е най-полезно за нервната ни система

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Целеустремените хора са с по-силен имунитет

Целеустремените хора са с по-силен имунитет

За здрави зъби най-подходящи са четките със средно твърд косъм и пастата без абразивни частици.

Мийте не само зъбите, но и венците – бактериите водят до сърдечни проблеми и диабет

Риба СНИМКА: Pixabay

Консумацията на сладководна риба е равносилна на месец пиене на мръсна вода

СНИМКА: Pixabay

Медитацията помага за подобряване на чревните бактерии

Снимки: Личен архив

7-годишният Дарин от Лондон на подиума, откъдето е тръгнал Луис Хамилтън

Продължителната злоупотреба с алкохол може да доведе до трайно безсъние, твърдят руските учени

Руски учени установиха, че злоупотребата с алкохол води до безсъние

Последно от

Последно от

Най-важното