Артишокът - любим зеленчук на италианците и гарант за дълголетие

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/14049582 Артишокът - любим зеленчук на италианците и гарант за дълголетие Артишокът - любим зеленчук на италианците и гарант за дълголетие www.24plovdiv.bg
АРТИШОК
АРТИШОК

Ястията от артишок са изключително разпространени в средиземноморската кухня, но все още набират популярност в заведенията в някои европейски градове. Този зеленчук може да бъде предястие, гарнитура, основно ястие или една от съставките на салати. Гастрономите го консумират консервиран в масло, пълнят го с месо и го добавят към ризото. Той е много полезен за човешкия организъм.

Артишокът е многогодишно тревисто растение от семейство Астри, наподобяващо пъпки или съцветия с лилаво-зелен цвят. Легендата разказва, че когато Зевс видял Кинара - красива млада смъртна, той я превърнал в богиня. Жадувайки за дом, Кинара се промъкнала обратно в света на смъртните. Когато Зевс открил измамата, той я превърнал в артишок. Научното име на артишока - Cynara scolymus - отразява тази митологична история.

Историците смятат, че артишокът е бил култивиран от маври от Северна Африка около 800 г. и че сарацините (номадско бедуинско племе, което живеело по границите на Сирия) са го пренесли в Италия. Това може да обясни как арабската дума al-qarshuf, означаваща "магарешки бодил", се превръща в articiocco ("артишок").

Римляните са събирали съцветията и са ги консервирали в мед. Легионерите вземали артишок със себе си по време на дълги пътувания, тъй като вярвали, че ако го изядат преди решителна битка, той ще им даде сили и ще ги изпълни с кураж.

Известни са повече от 40 сорта артишок. Но най-разпространени са няколко от най-вкусните и най-лесни за отглеждане: зелените и слънчевите сортове.

Ползи за здравето

1. Източник на хранителни вещества

Артишокът е богат на витамини С и А, желязо, калий и антиоксиданти. Пълното съдържание на един среден артишок е приблизително:

- 64 калории;

- 0,4 г мазнини;

- 7 г фибри;

- 14,3 г въглехидрати;

- 3,5 г протеини;

- 1 г захар.

2. Съдържа много протеини

Артишокът съдържа повече белтъчини от много други зеленчуци - 3,5 грама на порция. Проучване в Journal of the American College of Cardiology установява, че тези, които консумират повече растителни, отколкото животински протеини, имат по-нисък риск от коронарна болест на сърцето.

3. Богат на фибри

Фибрите подпомагат храносмилането и поддържат чувството за ситост. Средностатистическият артишок съдържа около седем грама фибри (това е повече от една четвърт от препоръчителната дневна доза).

Артишокът е пълен с инулин - уникална форма на фибри, която помага за предотвратяване на запек и подобрява усвояването на минерали като калций. Според проучване в British Journal of Nutrition инулинът действа и като пребиотик, което означава, че помага на организма да поддържа здрави черва.

И това не е всичко. Артишокът е с високо съдържание на полифеноли, които възстановяват увредените клетки, компрометиращи имунната функция.

4. Укрепва имунната система

Портокаловият сок не е единственото средство за отблъскване на настинките. Редица диетолози поставят артишока на първо място в списъка на храните, които укрепват имунитета и са богати на антиоксиданти. Артишокът съдържа повече антиоксиданти, отколкото червеното вино, боровинките или черния шоколад.

5. Помага за намаляване на мастните натрупвания

Въпреки че нито една храна сама по себе си не може да ви отърве от излишните килограми, но неотдавнашно проучване на Pharmacological Research установи, че артишокът помага да се контролира теглото. Преглед в списание Nutrition and Diabetes установи, че тези, които спазват растителна диета, имат по-ниски нива на холестерола и индекс на телесната маса. Известно е, че храните с високо съдържание на антиоксиданти се борят със свободните радикали, които увреждат клетките и водят до рак, предава БГНЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Най-важните ритуали за хубава кожа след 40

Най-важните ритуали за хубава кожа след 40

Мравка, която е инфектирана с офиокордицепс. СНИМКА: Wikimedia Commons.

Глобалното затопляне може да предизвика гъбична пандемия, заплашваща човечеството

Д-р Сиърс създава "Зоната", след като близките му починали от свръхтегло и инфаркт (Инфографика)

Д-р Сиърс създава "Зоната", след като близките му починали от свръхтегло и инфаркт (Инфографика)

Ликопенът в доматите в комбинация със зехтин помага за сърцето, а всяка капсула от новото хапче се равнява на килограм варени домати.

“Доматено хапче” укрепва сърцето

Слънчогледовите семки са богати на витамин В1 и предпазват от жилещите насекоми.

Чопленето на семки забавя стареенето, намалява симптомите на артрит и астма

бебе
СНИМКА: Pixabay

Новородено бебе оцеля след 80 дни борба за живота му

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Александър Зверев има фондация, с която помага на хора с диабет. 
СНИМКА: РОЙТЕРС

Саша Зверев си бие инсулин дори между геймовете в мача

Спазвайте пропорциите между зелени, жълти и червени храни, призовават експертите

Диетата “Нум” – менюта, скроени за вас

СНИМКА: Pixabay

Вижте в каква поза е най-вредно да спим

Диетата “Притикин” надхитря глада с богати на вода засищащи продукти.

Диетата “Притикин” – постиш, а си сит

Снимка: Pixabay

Нощните смени са по-опасни за здравето на мъжете, отколкото на жените

СНИМКА: Pixabay

По-вероятно е да умрем от стрес и преумора, отколкото от COVID-19

Последно от

Последно от

Най-важното