Втората болница на Пловдив потъва със 17 млн. лева дългове

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/7767213 Втората болница на Пловдив потъва със 17 млн. лева дългове Втората болница на Пловдив потъва със 17 млн. лева дългове www.24plovdiv.bg
Втората болница на Пловдив потъва със 17 млн. лева дългове

Втората по големина болница в Пловдив е поставена на изкуствено дишане. 17 000 000 лева задължения тегнат върху бившата окръжна болница, сега УМБАЛ "Пловдив". 7 милиона от тях са просрочени, съобщиха медици. По думите им доставчици непрекъснато налагали запори върху сметките и си прибирали парите направо от здравната каса, а лечебницата оставала без приходи.

"Пациентите са принудени да си купуват всичко необходимо за престоя си - от ръкавици до физиологичен разтвор", потвърди шефът на клиниката по урология проф. д-р Димитър Шишков. Заплатите на персонала се изплащат, но са два пъти по-ниски в сравнение с последните няколко години. По тази причина са напуснали ортопеди, хирурзи и специалисти по вътрешни болести, които са си намерили работа в частни здравни заведения.

За спасяването й спешно на пожар е изпратен д-р Аргир Аргиров. От три седмици насам той е прокурист. Бил е директор на същата болница, но след смяната му тя тръгнала надолу, когато неин шеф бил доц. Георги Йорданов, сега депутат от БСП.

"Водим разговори с фирми за разсрочване на дълговете. Болницата има 270 доставчици", заяви д-р Аргиров. Възложено му е да направи проверка на състоянието й и да изготви оздравителен план. Той обясни, че все още не е готов с констатациите и предложенията за изваждане на УМБАЛ "Пловдив" от батака.

"Вярвам, че с подкрепата на медицинския състав ще успеем да се справим със ситуацията. Лечебните заведения в страната имат общо около 600 млн. лева дългове. Окръжна болница не е сред първите пет в класацията", добави прокуристът. Категоричен е, че отделения няма да се закриват. Годишно през здравното заведение минават 30 000 пациенти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Болници

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Болници

Последно от

Последно от

Най-важното