Отстраниха кисти на 5-годишна, спасиха я от чернодробна трансплантация

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/7777402 Отстраниха кисти на 5-годишна, спасиха я от чернодробна трансплантация Отстраниха кисти на 5-годишна, спасиха я от чернодробна трансплантация www.24plovdiv.bg
След сложната операция детето се чувства добре, казва доц. Евгений Мошеков от клиниката по детска хирургия
След сложната операция детето се чувства добре, казва доц. Евгений Мошеков от клиниката по детска хирургия СНИМКА: Евгени Цветков

Петгодишно момиченце е избавено от трансплантация на черен дроб, след като претърпя нeколкочасова интервенция в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Там са й отстранени вродени кисти на жлъчните пътища.

Според лекарите става въпрос за рядка аномалия. Освен образуванията е имало камъни, които са запушили отвора между общия жлъчен проток и дванадесетопръстника. В резултат на това момиченцето е пожълтяло. Родителите й се паникьосали, тъй като се случило внезапно, без някакви симптоми.

Първоначално хлапето е прието в клиника по гастроентерология, където при изследванията са открити формациите. Сложната операция е извършена от екип начело с един от най-добрите чернодробни хирурзи у нас доц. Николай Белев.

"Кистите се оказаха доброкачествени. Направихме сложни връзки между жлъчните пътища и тънкото черво. В момента малката пациентка се чувства добре", обясни доц. Евгений Мошеков от клиниката по детска хирургия , който участва в лечението. По думите му подобни аномалии се срещат относително рядко. Причината за тях не е ясна. Медиците са доволни, че са спасили черния дроб на детето и на този етап не се налага да му бъде присаждан друг от донор. Има всички шансове органът да се възстанови и функционира нормално. В следващите месеци малката пациентка ще бъде под наблюдение.

Преди дни в същата клиника успешно е изваден ембрионален тумор на 3-месечно бебе с големината на кокоше яйце. Образуванието е било в областта на таза, между опашната кост и задната стена на ректума.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пробиви

Хирурзите в УМБАЛ "Свети" Георги в Пловдив оперират по нов метод.


Снимка: УМБАЛ "Свети Георги" .

Оперират аневризми по иновативен безкръвен метод в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Пробиви

Последно от

Последно от

Най-важното