Д-р Станка Узунова: Прекалено взиране в телефона докарва безсъние и депресия

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/8080241 Д-р Станка Узунова: Прекалено взиране в телефона докарва безсъние и депресия Д-р Станка Узунова: Прекалено взиране в телефона докарва безсъние и депресия www.24plovdiv.bg
Д-р Станка Узунова
Д-р Станка Узунова

Фалшивият алкохол може да доведе до пълно ослепяване, предупреждава офталмологът

Д-р Станка Узунова е сред изявените очни лекари в Пловдив с над 20 г. стаж. Има над 10 следдипломни квалификации и обучения, като повечето са свързани с развитието диагностицирането и терапията на глаукома.
Участвала е в над 60 международни и световни симпозиуми по офталмология в Европа, Азия и САЩ. Има над 30 публикации и  20 участия в големи научни форуми.

- Д-р Узунова, на какво да обърнем внимание, за да предпазим очите си особено по време на празници и на мачове, когато гърмят пиратки?

- Празниците са хубаво нещо, но е добре да сме внимателни и да мислим за очите си, защото по време на веселби стават и големи бели.

- Какви?

- Например подаръците за деца. Добре е когато ги подбираме да нямат остри ръбове, защото може да пострада предната част на очите - роговицата. Особено трябва да се внимава с арбалети, пистолети, пейнтбол и всички останали подобни играчки, които могат да са опасни за очите.

- Как влияят таблетите и смартфоните?

- Те са много популярни подаръци, но е добре родителите да следят колко време детето им прекарва с такива устройства. Доказано е, че продължителният престой пред дигитални устройства е пряко свързан с късогледството. Да прибавим и вредното влияние за целия организъм на синята светлина, която те излъчват. Нейното предозиране води до дразнене, безсъние и дори депресии.

- Пиротехника има не само на Нова година, но и на рождени дни и семейни празненства. Какви опасности крие?

- Бенгалски огън, конфети, пиратки и фойерверки могат да са много опасни, ако бъдат насочвани към заобикалящите ви хора. При попадане на чуждо тяло в окото се появява зачервяване, сълзене, болка, силно дразнене. Не се опитвайте да го извадите сами, това е задача на очния специалист. Шампанското, което се свързва с веселба и хубав повод, по някой път може да поднесе неприятна изненада. Тапата му изхвърча бързо и може да удари окото на човека. Болката е силна, а травмата - да доведе до сериозни усложнения, като отлепване на ретината.

- Доста използват контактни лещи за промяна на външния вид. Това крие ли риск за зрението?

- Виолетови, котешки или "вампирски" очи са винаги интересни като аксесоари. Но не бива да се забравя, че грижата за тези специални контактни лещи е същата както за стандартните такива. Неправилното им ползване може да доведе до бактериални инфекции, роговични увреждания - надрасквания и ранички, очна болка, червени очи, чувствителност към светлина и много други. Не бива да забравяме добрата лична хигиена, препоръчителния срок на ползване на лещите, както и препоръките на очния лекар. Никога не поставяйте чужди контактни лещи и не ги купувайте от неоторизиран източник.

- А как алкохолът влияе на зрението?

- Употребата на фалшиви алкохолни напитки може да бъде фатална за зрението. Те съдържат метанол, метилов спирт или мравчена киселина. При този вид интоксикация в началото се наблюдава намалена зрителна острота, която бързо прогресира до ослепяване. Дължи се на необратимо увреждане на зрителния нерв вследствие хиперемия, оток и атрофия на нерва, достигащи до пълна загуба на зрението. Поглъщането на големи количества фалшив алкохол са опасни не само за зрението, но и за живота.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Нашите лекари

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Нашите лекари

Последно от

Последно от

Най-важното