Направиха изкуствен анус на бебе на 3 дни

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/8167727 Направиха изкуствен анус на бебе на 3 дни Направиха изкуствен анус на бебе на 3 дни www.24plovdiv.bg
Операцията е извършена в клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Св. Георги"
Операцията е извършена в клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Св. Георги"

Пловдивски лекари спасиха бебе на 3 дни, като му направиха изкуствен анус. Момченцето е от Смолян и се е появило на бял свят с вродена аномалия - без естествен анален отвор.

Извършена му е сложна операция в УМБАЛ "Св. Георги", където проблемът е отстранен.
"Малкият пациент е добре и в бъдеще ще се развива напълно нормално", увериха от клиниката по детска хирургия. Според медиците подобни дефекти сред новородените зачестяват. Засегнати са и двата пола.

Рисковите фактори са вирусни инфекции в първата половина на бременността на майката, възраст на родителите, вредни химически агенти - цигари, дрога, радиация. Каква е точната причина за аномалията обаче, не се знае. След поставяне на изкуствен анус се провежда и рехабилитация за засилване на мускулатурата на тазовото дъно.
Преди няколко месеца в същата клиника спасиха бебе, при което всички коремни органи са се намирали в гръдния кош, тъй като не е имало диафрагма. И при него е направена изкуствена. В следващите няколко дни пък предстои сложна операция на пеленаче със злокачествен тумор на белия дроб.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пробиви

Хирурзите в УМБАЛ "Свети" Георги в Пловдив оперират по нов метод.


Снимка: УМБАЛ "Свети Георги" .

Оперират аневризми по иновативен безкръвен метод в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Пробиви

Последно от

Последно от

Най-важното