Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/8428440 Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус www.24plovdiv.bg
Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус

- На 3 см сме от пациента и прегледите сега не са препоръчителни, освен в случаите на спешност

- Телемедицината вече е доста напреднала по света, но у нас - не

Д-р Станка Узунова е сред водещите очни специалисти в Пловдив и непрекъснато дава съвети в условията на пандемия на своите пациенти, които я търсят по телефона.

Доказан специалист е в областта на глаукомата, мързеливото око, детското зрение и дегенерацията на макулата свързана с възрастта. Член е на Американската академия по офталмология, която я удостои с приз м.г. за продължаващо обучение. Наскоро приключи и втората си магистратура - Обществено здраве и здравен мениджмънт, а защитата на дипломната й работа е на тема „Телемедицина и телездраве - световен опит и възможности за приложение в България". В момента готви докторантура по телеофталмология.

- С какви очни проблеми ви търсят в момента хората, д-р Узунова?

- Миналата седмица ми се обадиха трима за преглед. Звънят ми хора, които имат часове и ги отлагат. А тези, които търсят преглед, преценяваме по телефона. Ако да речем цял ден стои на компютъра и има сухи очи, или зачервени и уморени, или дразнене от светлина, по признаците мога да преценя и да му кажа да слага няколко дни изкуствени сълзи. Лекарства без рецепта не мога да препоръчам. Ако не се подобри, трябва да търси преглед. Пациент ми се обади с ечемик. Друг ме потърси с по-сериозен проблем и го пратих там, където може да бъде видян. Има и такива, които ме търсят за изписване на очила. В момента това е невъзможно. Тези, които са с маска, запотяват стъклата на пробните очила. И се налага едно непрекъснато сваляне и забърсване. Така прегледът се компрометира.

- Проф. Мутафчийски обясни, че един от симптомите за коронавируса е наличие на конюктивит. Доколко е възможно тази зараза да тръгне от очите?

- По данни на Американската академия по офталмология един от 30 пациенти с коронавирус развива и конюктивит. Но това не е единственото му оплакване, примерно има и затруднено дишане и температура. Не можем всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус. Не е характерен принцип, но го има, забелязан е. В проучване на Journal of Medical Virology на 30 пациенти, хоспитализирани за COVID-19 в Китай, един е имал конюнктивит, като е установено присъствието на вируса в очния секрет.

В по-голямо проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, изследователите документират конюнктивит при 9 от 1 099 пациенти (0,8%) с лабораторно потвърден COVID-19 от 30 болници в Китай.

Съобщения от САЩ сочат, че червените очи са често срещан ранен признак при пациенти в напреднала възраст, при които след това се установява коронавирус. Всички тези данни сочат, че е добре употребата на контактни лещи да се ограничи за известен период, диоптричните очила да се дезинфекцират често. А хората, на които се налага да работят с много клиенти/пациенти, да носят предпазни очила или щит.

- Вие специално как работите в последния месец по време на пандемия?

- По телефона консултирам, а други пращам, където има отворени кабинети. Голяма част от колегите не извършват в момента рутинни прегледи. Ние, офталмолозите, сме на 3 см от пациента, когато го преглеждаме, независимо дали гледаме очни дъна или измерваме очното налягане, където сме много близо до тях. И това ни поставя в голям риск.

- Известен пловдивски интернист преди време беше отсякъл: "Аз по телефона не лекувам!". Прав ли е?

- Това е така. Аз също не лекувам по телефон. Но ние сме потенциални преносители, ако в момента конкаткуваме с много пациенти.

- Доколко телемедицината е навлиза у нас?

- Това е лечение от разстояние, като се използват различни платформи. В България не е залегнала в нашето законодателство, има я в наредбата за спешна медицина и в още една за редките болести. Съществува едно израелско устройство, което освен пулс и кръвно налягане, измерва и температурата на пациента. Нямам идея колко струва. Но това са уреди, които могат да следят пациента в дома му и биха били безкрайно удобни, когато човек е под карантина. Така могат от разстояние да му се наблюдават показателите и ако някой е извън нормата, тези апарати имат свойството да подадат и сигнал. Това е част от телемониторинга.

А телемедицината помага на пациента, като го лекува от разстояние. Разбирам, че колегите не са готови за такова нещо. Още повече ние не го изучаваме в нашия курс на обучение. Няма и преквалифициращи курсове в България. Може би по-младите колеги един ден ще се занимават с телемедицина. Но в света тя е развита и е изстреляна във висините. Непрекъснато получавам имейли от САЩ как да стартирам телеофталмологична практика, тъй като съм член на тяхната академия. Имат устройства, с които измерват зрението на пациента в дома му и са много напред.

- Америка обаче сега е в епицентъра на заразата. Дали процедират с телемедицина в настоящия момент?

- По време на извънредното положение разрешиха всякакви други платформи и софтуер, освен регламентираните, да бъдат използвани, т.е. разшириха възможностите за прилагане на тази услуги.

- Кога виждате това да се внедри и у нас?

- Не го казвам като упрек. ВМА смятам, че използва такива решения и преди тази пандемия. Забелязвам, че Националният оперативен щаб следи стриктно какво се случва в света и заимства добрите практики. Не мога да кажа, че няма желание, може би не е дошъл още редът на телемедицината у нас. Разбира се, тя има и неудобства. Първо, нямаме обучен персонал за нея. Второ, не могат да се използват каквито и да е платформи. Макар че забелязвам мобилни приложения, които предлагат телемедицина в България. Запозната съм с едно от тях. При него не се изписват лекарства без рецепта. За да се внедри, трябва да има и контрол върху прилагането иначе става хаос.

- Извън коронавируса кои са типичните очни проблеми за този сезон?

- Има повече алергични конюктивити, които се обострят с цъфтежа на дървета. Забелязва се и поява на така наречените ечемици, които са резултат на спадналия имунитет след зимата. През март имаше доста пациенти с такива оплаквания, не зная на какво се дължеше. Престоят в дома на изкуствена светлина и пред екрани зачестяват проблеми със сухите очи. Сега е период, в който трябва да се изследват учениците за късогледство.

- Но сега те са във ваканция?

- Стеснени са възможностите в момента. Стараем се да даваме съвети за спазване на очна хигиена. Препоръчителен е очен преглед след стихване на пандемията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Нашите лекари

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Нашите лекари

Последно от

Последно от

Най-важното