77-г. д-р Иванов заключи частния си кабинет и се върна във видинската болница, но коронавирусът го уби

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/8670654 77-г. д-р Иванов заключи частния си кабинет и се върна във видинската болница, но коронавирусът го уби 77-г. д-р Иванов заключи частния си кабинет и се върна във видинската болница, но коронавирусът го уби www.24plovdiv.bg
Починалият видински лекар д-р Борислав Иванов

Неврологът е сред първите ни лекари, които използват революционния за времето си апарат за електроенцефалография

“Няма да спирам! Лекарят така работи - докато може, докато диша - казва 77-годишният невролог д-р Борислав Иванов на шефката на болницата във Видин Ивета Найденова -

Не мога да напусна

сега, когато болницата

повече от друг

път се нуждае

от всеки лекар,

от всяка медицинска сестра.”

Когато през 2005 г. д-р Иванов се пенсионира след дългогодишна работа в неврологичното отделение на болница “Света Петка”, едва ли е подозирал, че години по-късно ще се върне отново сред колегите си, за да спаси отделението от закриване. И да завърши земния си път пак в болничната неврология, на която е дал толкова много със своя професионализъм и човечност.

Тогава уважаваният лекар е изпратен с почести от целия персонал на болницата, а година по-късно започва своя частна практика като невролог във Видин.

Десетки, вече възрастни, пациенти от града си спомнят за д-р Иванов като всеотдаен лекар, познаващ изтънко проблемите им и намиращ за всеки добра дума и подходящо лечение. В частния му кабинет продължават да го търсят хора, лекувани от него в болницата. За съдействие идват и хора от родното му с. Връв и много други селища във Видинско, които имат различни здравни проблеми от неговата специалност.

Но д-р Борислав Иванов не връща никого, намира начин да се свърже с колеги и да помогне на хората.

Видинската болница обаче изпада в критично състояние още в средата на миналата година. Забавени заплати, липса на достатъчно подготвени медици в отделенията, остаряла техника и куп други проблеми, с които не може да се справи, принуждават управителя на “Света Петка” д-р Цветан Василев да си подаде оставката.

На изправената пред фалит болница от здравното министерство назначават за прокурист д-р Ивета Найденова, дотогава ординатор в пневмофтизиатричното отделение на здравното заведение.

Нейното управление също е белязано със сътресения и непрекъснато изникващи нови проблеми. Неврологичното отделение на болницата е изправено пред закриване, когато шефът му д-р Ангел Петров и по-голяма част от лекарите и сестрите също подават оставките си и напускат.  

За да не закрият

отделението, в

болницата започват

да прехвърлят

лекари и сестри

от другите сектори. Липсва обаче доказан невролог, който да поеме истинската работа в отделението. И тогава, разбирайки цялата критичност на ситуацията, 77-годишният вече д-р Борислав Иванов врътва ключа на частния си кабинет и се връща на работа в неврологията на видинската болница.

Прави го месеци преди заразата с коронавирус да се разпространи у нас и да предизвика взрив от заболели в МБАЛ “Света Петка”.

“Изобщо не се учудих от решението на д-р Иванов - казва шефът на РЗИ във Видин д-р Венцислав Владински. - Познавам го още от края на 90-те години - и неговият професионализъм, и нехарактерната за времето ни всеотдайност винаги са ме впечатлявали.

Запознах се с него още докато следвах медицина, а първия си стаж изкарах в неврологията на видинската болница, където заедно с баща ми работеше д-р Иванов. И двамата вече не са между живите, но на тях дължа много.”  

В болница “Света Петка” си спомнят, че д-р Борислав Иванов е сред първите лекари, които използват в практиката си революционния за времето си апарат за електроенцефалографии. С него усъвършенства наблюдението на мозъчната активност сред болните и

успява да

предотврати

множество

инсулти и други

мозъчни заболявания

“Като лекар д-р Иванов просто беше от друга порода - казва д-р Ивета Найденова. - Работили сме заедно с него близо 30 години и го познавах като изключително отговорен и последователен в нашата нелека професия. А когато от ръководството на болницата търсехме специалисти из цялата област, за да спасим от закриване неврологията, единствено д-р Иванов откликна и започна работа при нас още през август.”

Когато кризата с коронавируса се разрази и заедно с много заразени пациенти в “Света Петка”, с положителни проби се оказаха и десетки медици, д-р Иванов остава на поста си, докато много негови колеги се изплашиха и излязоха в болнични.

Предупреждават го, че заради възрастта попада в рисковата група и ще проявят разбиране, ако и той се отегли.  

И макар че заразата вече е навсякъде около него, всеотдайният лекар не се спира и продължава да дава дежурства в отделението, което е спасил с идването си. До последно медикът лекува пациенти на първа линия.

Така е до 11 април т.г., когато

след поредното

дежурство се

почувствал доста

зле и веднага се

превръща в пациент

на спешното отделение в болницата.

Заради негови стари заболявания, състоянието му се влошава бързо след взетата му положителна проба за коронавирус. От него се усложняват придружаващите заболявания - диабет и артериална хипертония, затова по-късно го местят в интензивното отделение. След това пък е пратен в реанимацията, но здравето му не се подобрява.

“Тогава преценихме, че ще бъде по-добре да го преместим в болница с интензивно отделение с по-висока степен - обясни д-р Найденова. - Обадихме на колегите в столичната университетска болница “Света Ана” и оттам веднага откликнаха на молбата ни и приеха д-р Иванов за лечение.”

Въпреки усилията на столичните лекари обичаният видински доктор губи битката за живота си и издъхва на 2 юни. От националния щаб същия ден съобщиха, че това е третият заразен в битката с коронавируса лекар, който е починал. Два дни по-късно д-р Борислав Иванов бе погребан във Видин, изпратен от стотици колеги, приятели, близки и негови пациенти от цялата област.

“Д-р Иванов ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост. Светла му памет”, написаха в некролога му неговите колеги от цялата страна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Нашите лекари

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Нашите лекари

Последно от

Последно от

Най-важното