Чудото с мъжа, на когото отстраниха 1 кг мозъчен тумор, надмина очакванията

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/8677298 Чудото с мъжа, на когото отстраниха 1 кг мозъчен тумор, надмина очакванията Чудото с мъжа, на когото отстраниха 1 кг мозъчен тумор, надмина очакванията www.24plovdiv.bg
Божидар се справя с много от ежедневните неща, но му предстоят още курсове рехабилитация след уникалната операция.

Божидар от Самоков претърпя през ноември в болница „Св. Иван Рилски“ операция, от която се въздържаха от водещи центрове в Европа

„Резултатът, който виждам, надминава и най-смелите ми очаквания. Станало е истинско чудо“. Това са думите на д-р Емануил Найденов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за 41-годишния Божидар, който беше спасен в неврохирургията на лечебното заведение след уникална мозъчна операция през ноември. Младият мъж дойде вчера на крака в болницата за контролен преглед. Резултатът е впечатляващ, смята екипът, който пое случая и продължава да проследява състоянието на Железния човек. Пациентът им стана известен с това име, след като малкият син на Божидар го нарича така заради героизма му да се справя с живота и грижите за семейството си въпреки трудностите. А те не са малко още преди голямото предизвикателство. Най-трудният момент все пак идва през есента на миналата година, когато се разбира, че туморът в главата на мъжа от Самоков става почти с големината на мозъка му.
При продължилата цял ден операция Божидар губи 2 литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Изключително сложната интервенция, от която се въздържат дори лекари от водещи центрове в Европа, извършва мултидисциплинарен екип. Водещите в него са неврохирургът д-р Емануил Найденов, неврорентгенолозите доц. Станимир Сираков и д-р Марин Пенков и анестезиологът д-р Любомир Падарски.
„Резултатът, който виждам, надминава и най-смелите ми очаквания. Станало е истинско чудо. Божидар може да бъде пример за всеки от нас, че дори, когато нещата изглеждат отчайващо, надежда винаги има“, каза след прегледа д-р Найденов. След детайлно обсъждане и планиране организира сформирането на мултидисциплинарен екип, който дълго обсъжда случая и накрая реши, че може да се справи.

Д-р Найденов (вляво) и доц. Сираков разказаха, че резултатът от сложната операция надминава очакванията.
Д-р Найденов (вляво) и доц. Сираков разказаха, че резултатът от сложната операция надминава очакванията.

Равносметката днес е: Рискът си е струвал. "Чудото обаче нямаше да се случи, ако в изпълнението му не се беше включил екип от различни специалисти, това е бъдещето на медицината. Ефектът от тази операция ми дава самочувствието да мисля, че няма нещо в областта на неврохирургията, с което да не можем да се справим", каза след срещата си с Божидар доц. Сираков, който пое първата част от операцията.
Железния човек вече ходи самостоятелно и мечтае за момента, в който рехабилитацията ще му позволи да работи отново, за да може да издържа семейството си. Благодарен е на лекарите освен за спасението и за самочувствието да е като всеки друг.
Едно от нещата, които ми даваха сили, беше моят 7-годишен син, за който аз съм Железния човек, казва Божидар. През май детето завършило с отличие първи клас.
Въпреки че възстановяването на Божидар върви много добре, медицинското чудо е само част от историята, която ще помогне на един баща да се радва на детето си. Той все още се нуждае от ежедневна рехабилитация, която не е по силите на младото семейство. Който иска да помогне, може да го направи на банковата му сметка:
Дарителска банкова сметка в ООБ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13BIC / SWIFT: UBBSBGSF

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Пробиви

Божидар се справя с много от ежедневните неща, но му предстоят още курсове рехабилитация след уникалната операция.

Чудото с мъжа, на когото отстраниха 1 кг мозъчен тумор, надмина очакванията

Снимка: Pixabay

Американска фирма е открила антитела, които на 100% защитават от COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Български учени разработиха система за пречистване на въздуха от вируси и бактерии

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Пробиви

Последно от

Последно от

Най-важното