Пушенето убива с болести на сърцето почти 2 милиона души

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/9122939 Пушенето убива с болести на сърцето почти 2 милиона души Пушенето убива с болести на сърцето почти 2 милиона души www.24plovdiv.bg
Пушенето убива с болести на сърцето почти 2 милиона души

Дори няколко цигари на ден, случайно пушене или излагане на вторичен дим увеличават риска

Ако хората, които под някаква форма поемат веществата от тютюн, се откажат, рискът от сърдечни заболявания ще намалее с 50% след 1 г. непушене 

Всяка година над 1,9 милиона души умират от предизвикани от тютюна сърдечни заболявания. Това съобщиха преди Световния ден на сърцето, отбелязван на 29 септември, Световната здравна организация, Световната сърдечна федерация и Нюкасълският университет, Австралия.

Тези близо 2 милиона преждевременно загубени живата се равнява на
една пета от
всички смъртни
случаи от
сърдечни
заболявания, предупреждават авторите на доклада. Те призовават всички потребители на тютюн да се откажат и да избегнат инфаркт. Апелът не е преувеличено загрижен. За пушачите е по-вероятно да получат остро сърдечносъдово събитие в по-млада възраст, отколкото за хората, които не палят.
Дори няколко цигари на ден, случайно пушене или излагане на вторичен дим увеличават риска от сърдечни заболявания. Но ако хората, които под някаква форма поемат веществата от тютюн, предприемат незабавни действия и се откажат, рискът от сърдечни заболявания ще намалее с 50% след една година непушене.
Исхемичната болест на сърцето е заболяване, при което плака под формата на мастни отлагания и други клетъчните субстанции се натрупват вътре в коронарните артерии на сърцето.
Директният
резултат е
стесняване
на артериите
Това намалява притока на богата на кислород кръв към сърцето, което може да предизвика сърдечен удар или така наречения сърдечен арест - внезапна смърт от спиране на сърцето. Този процес често се развива бавно в продължение на дълъг период. Много хора осъзнават състоянието си чак когато попаднат в спешното отделение и лекарят им каже, че са получили инфаркт. Исхемичната болест на сърцето, както повечето неинфекциозни хронични заболявания, е сложна и се влияе от комплексни фактори. Нездравословно поведение като употреба на тютюн, прекаляване с алкохол, преяждане, нездравословните диети и физическото бездействие са основни примери за риск.
“Предвид настоящото ниво на доказателства за увреждането на здравето от тютюна и сърдечносъдовата система, както и паралелните доказателства за ползите за здравето от отказването от тютюнопушенето, липсата на услуги за отказване на пациенти със сърдечни заболявания може да се счита за небрежност. Кардиологичните дружества трябва да обучават своите членове на методи за отказване на пациентите от тютюнопушенето, както и да насърчават и дори да стимулират усилията за контрол върху тютюна”, смята председателят на експертната група д-р Едуардо Бианко.
В съобщението на СЗО се цитира и частта в доклада, която изтъква, че бездимният тютюн е причина за около 200 000 смъртни случая от коронарна болест на сърцето годишно.
СЗО пише на
официлния си
сайт, че
“електронните
цигари също
повишават
кръвното
налягане”, увеличавайки риска от сърдечносъдови заболявания. Организацията напомня също така, че високото кръвно налягане и сърдечните заболявания увеличават риска от тежък COVID-19.
Неотдавнашно проучване на СЗО установи, че сред хората, починали от COVID в Италия, 67% са имали високо кръвно налягане, а в Испания 43% от хората, които са развили COVID-19, живеят със сърдечни заболявания.
“Сега повече от всякога
правителствата
са отговорни да
защитят здравето
на хората
и да помогнат да се преодолее тютюневата епидемия. Това намалява броя на приеманията в болници, свързани с тютюна, което е изключително важно в контекста на настоящата пандемия” каза д-р Винаяк Прасад, ръководител на отдела “Без тютюн” в световната организация.
Контролът на тютюна е ключов елемент за намаляване на сърдечните заболявания. Правителствата могат да помогнат на потребителите на тютюн да се откажат, като увеличат данъка върху тютюневите изделия, налагат забрани за рекламиране на тютюн и
предлагат
услуги, които
да помогнат
на пушачите
да се откажат
от тютюна
Тютюнът убива до половината от потребителите си, изтъкват експертите на СЗО. Според тях всички форми на тютюн са вредни и няма безопасно ниво на излагане на тютюн. Над 80% от 1,3 милиарда пушачи живеят в страни с ниски и средни доходи. На този фон е обаснимо, че пушенето на цигари е най-разпространената форма на употреба на тютюн в световен мащаб. Употребата на тютюн в същото време допринася за бедността, като насочва разходите на домакинствата от основните нужди като храна и подслон към вредния навик.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Будистки монах медитира.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Дзен успокоява душата, носи щастие

След сън може да се чувствате замаяни над два часа.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да будим мозъка си сутрин

Пушенето убива с болести на сърцето почти 2 милиона души

Пушенето убива с болести на сърцето почти 2 милиона души

Тежките чанти деформират тялото, посочват експерти.
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Тесните джинси изострят гастрита, високите токчета деформират костите

СНИМКА: Pixabay

Близо 3300 новозаразени с COVID-19 в Нидерландия

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Стягайте зимнина - ферментиралите храни намаляват смъртността от COVID-19

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Контактувайте само  с хора, които ви  носят положителни  емоции.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да си набавим енергия и да я пазим от крадци

Руската “Спутник V” - първата в света ваксина, вече на пазара (Инфографика)

Руската “Спутник V” - първата в света ваксина, вече на пазара (Инфографика)

Упражнения преди и след антигрип ваксина може да я правят по-успешна

Упражнения преди и след антигрип ваксина може да я правят по-успешна

Дори спортът и здравословното хранене не помагат, ако се предадеш на черните мисли.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Оптимизмът лекува, пази от рак и инсулт

Парижанките се наслаждават на храната.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

За стройна фигура яжте всичко, но на малки хапки - като французойките

Австрия експулсира руски дипломат за шпионаж СНИМКА: Pixabay

Австрия експулсира руски дипломат за шпионаж

Последно от

Последно от

Най-важното