Наесен идват подсилени грипни ваксини за най-възрастните

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/9745824 Наесен идват подсилени грипни ваксини за най-възрастните Наесен идват подсилени грипни ваксини за най-възрастните www.24plovdiv.bg
Наесен идват подсилени грипни ваксини за най-възрастните

Световната здравна организация даде препоръките си срещу кои вируси да защитават 4-валентните противогрипни ваксини през следващия сезон и те са срещу щамовете "Виктория" - разновидност на свинския грип,  "Камбоджа" - също щам от А тип, и  "Вашингтон" и "Пукет" от тип В. Истински новото е, че за грип 2021/2022 у нас ще има и ваксина за много възрастните хора с по-слаба имунна реакция, която ще е с подсилено антигенно съдържание. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), председател на Експертно-консултативния съвет по имунизации към здравното министерство. 

Грипните вируси непрекъснато се променят и еволюират. Поради това е необходимо периодичното заместване на вирусните щамове, съдържащи се в грипните ваксини, за да се поддържат ефективни. Също така за 1 година имунитетът отслабва, така че е необходима нова доза ваксина, за да се осигури възможно най-добрата защита.

Два пъти годишно СЗО организира обсъжздания с консултативната група от експерти за анализ на данните за наблюдение на грипния вирус, генерирани от Глобалната система за надзор и реагиране на грипа на СЗО, и издава препоръки относно състава на грипните ваксини за следващия грипен сезон. Изборът за северното полукълбо се прави чрез обработка на голям масив от данни за доминиращите грипни вируси в южното полукълбо. 

Грипните сезони се различават по тежест, но като правило винаги хората на 65 и повече години понасят най-големите щети. През последните години между 70% и 85% от сезонните смъртни случаи, причинени от грип, са настъпили при хора на 65+.

Всички видове ваксини са подходящи за всички възрасти, но се произвеждат и специални подсилени ваксини, които са насочени специално към късната възраст, в която организмът дава по-слаба реакция на стимула. По-високата доза антиген - до 4 пъти повече от стандартното, във ваксината има за цел да даде на възрастните хора по-добър имунен отговор и следователно по-добра защита срещу грип. 

Според публикувани в авторитетни медицински списания изследвания, ваксината с високи дози е с 24% по-ефективна за предотвратяване на грип при възрастни на 65 и повече години спрямо ваксината със стандартна доза, а по-концентрираните дози са свързани с по-нисък риск от постъпване в болница в сравнение със стандартната инжекция. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Яйцето – от суперхрана №1 до хирургична превръзка

Яйцето – от суперхрана №1 до хирургична превръзка

Дори лекарите не са очаквали Стела да се възстанови без сериозни неврологични поражения.

7-годишната Стела оцелява след клинична смърт с рекордните 13 градуса температура

Проф. Гаврилова: Спасихме извадено от езеро дете без признак на живот, със спряло сърце

Проф. Гаврилова: Спасихме извадено от езеро дете без признак на живот, със спряло сърце

Лекарка се върна от мъртвите и промени медицината

Лекарка се върна от мъртвите и промени медицината

Внезапната обърканост: вирусът ни бърка в мозъка

Внезапната обърканост: вирусът ни бърка в мозъка

СНИМКА: PIXABAY

Тренировки с 4 типа миризми връщат обонянието

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Шумът на самолетите е убийствен.

Силният шум уврежда сърцето

Виктор Паскалев

Виктор Паскалев: За по-малко от един човешки живот от инвалидизираща хемофилията стана хронично заболяване

Д-р Майкъл Моузли
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Студен душ и миене на зъбите на един крак борят стреса

След три брака и много любовни афери с едни от най-големите звезди в миналото 83-годишната актриса Джейн Фонда пак мечтае за мъж до себе си.

Как да спасим сексуалното желание от пенсиониране

Зара и Майк Тиндъл се радват на трето дете, което се появи по доста необичаен начин.

Връща ли се домашното раждане

Има ли наука зад славата на храните срещу високо кръвно

Има ли наука зад славата на храните срещу високо кръвно

Последно от

Последно от

Най-важното