Проф. Гаврилова: Спасихме извадено от езеро дете без признак на живот, със спряло сърце

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/9754469 Проф. Гаврилова: Спасихме извадено от езеро дете без признак на живот, със спряло сърце Проф. Гаврилова: Спасихме извадено от езеро дете без признак на живот, със спряло сърце www.24plovdiv.bg
Проф. Гаврилова: Спасихме извадено от езеро дете без признак на живот, със спряло сърце

Дори нищо да не обещава надежда, опитваме да върнем живота - така даваме шанс на чудото в медицината да се случи, казва проф. д-р Надежда Гаврилова, дм.

Придобила е 2 специалности - по анестезиология и интензивно лечение и по спешна медицина. Докторската степен е в областта на интензивното лечение на вродените малформации. Специализирала е в Мюнхен, Германия, и във Филаделфия.

Има над 35 г. опит в анестезиологията и интензивната медицина при деца, основно в “Пирогов”, а от няколко години – като консултант за създаване на анестезиологични алгоритми в областта на детската стоматология.

- Проф. Гаврилова, вие сте връщали от смъртта леденостудено дете с продължително спряло сърце, какво си спомняте за онова дежурство?

- През ръцете ми са минали хиляди деца, но помня случая. Бях сравнително млад анестезиолог-реаниматор в “Пирогов”. Тогава още не беше изградена противошоковата зала за деца и ги въвеждахме в залата за възрастни. Спомням си, че беше късна пролет, хубаво време и бях на нощно дежурство. Още в първия час ме извикаха за малко момче, докарано без сърдечна дейност и с широки зеници - формално не е живо. Но при деца винаги подхождаме нетрадиционно. Въпреки белезите на смъртта винаги правим опити за връщане към живот чрез гръдни компресии - сърдечен масаж, и така нареченото изкуствено дишане (кардиопулмонална ресусцитация). Момчето беше преохладено, нямаше никаква сърдена дейност, но го интубирахме и започнахме сърдечно притискане. Правеше впечатление, че тялото на детето беше много студено. Колегите, които го бяха приели, обясниха, че се е удавило. Мисля, че беше извадено от езерото в софийския квартал Филиповци. Постепенно затоплихме детето, сърцето тръгна и преведохме момчето в детската реанимация. Озадачаващото беше, че след 2 дни детето дойде в съзнание и можеше да бъде екстубирано без някакви забележими увреждания. Разговаряше, държеше се напълно нормално. Разбира се, разви тежка пневмония от престоя в студената вода, но го излекувахме. В случая студената вода е имала по-скоро спасителна роля, защото беше понижила телесната температура на детето и по този начин е увеличила шанса му за оцеляване.
При ниска
температура
в тялото жизнените
процеси се забавят,
органите се нуждаят от по-малко енергия и оцеляват по-продължително без кислород. Кислородът постъпва от кръвта, а при спряло сърце логично и кръвообращението се прекратява. В този случай сведените до минимум жизнени процеси забавят изчерпването на кислорода. Историята остана в съзнанието ни като
пример, че
връщането
към живот
е възможно
дори при всички
белези на смърт

- Знаете ли каква е съдбата на това дете, на което сте дали втори живот?

- Не, никога повече не сме го виждали.

- Винаги ли се прави опит за “разчупване” на правата линия, която апаратът изписва при спрялото сърце?

- Особено за деца винаги го правим.

- Имали ли сте и други случаи в практиката си?

- Не точно същите – с удавени деца, но да, имали сме подобни случаи. Спомням си ясно как ни докараха детенце на 2 години без сърдечна дейност, но розово, топло. При такива условия го смятаме с неизвестен час на спиране на сърцето. Детенцето беше с майка си и още едно дете, около година по-голямо, идваха от Орландовци. Протоколът е да се направи поне един цикъл на действия за кардиопулмонална ресусцитация. Той включва сърдечно притискане, прилагане на адреналин, електрошок и още веднъж сърдечно притискане с проследяване дали се възстановява сърдечната дейност. Интубирахме детето, включихме лекарства, но циркулацията на кръвта осигурявахме ние, лекарите. Със сърдечно притискане през цялото време успявахме ръчно да поддържаме насищане на кръвта с кислород 96-97 процента, това е ниво на нормална кислородна сатурация. Отстрани т.нар. сърдечен масаж изглежда нещо лесно, но изисква голямо физическо усилие.
Сменяхме се
8 лекари, правихме
кардиопулмонална
ресусцитация
1 час и 20 минути
Сърцето не тръгваше, зениците започнаха да се разширяват… По-късно при разплитането на историята от следователите стана ясно, че в дома повече от час детето не е проявявало никакви признаци на живот, но майката е чакала бащата да се върне отнякъде, за да ги докара до болницата, после някой близък все пак ги довел, но така или иначе е било минало прекалено дълго време. Нямали сме шанс да успеем. Но го разказвам като пример, че не се отказваме да опитваме. Най-щастливи сме, когато успеем въпреки нищожната вероятност.

- Имате ли още такива необикновени истории?

- Такава е историята на наш пациент със страхотни успехи в математиката и езиците. Беше докаран в “Пирогов” като бебе на един ден поради много тежка вродена патология, за която неонатолозите от болница в страната казали, че е несъвместима с живота. Семейството се оказа близко на мой познат и той се обади да пита дали може да се направи нещо. Окуражих ги да докарат детето, въпреки че дори само транспортирането му до София беше предизвикателство. Колегите в отделението по хирургия на новороденото го оперираха – сложна и тежка операция, но успешна. Трудностите обаче следваха детето. Бебето разви вътреболнична инфекция. Не е рядкост, по световното статистика това се случва на 24-28% от пациентите на интензивните отделения.
В резултат на
септичен шок
сърцето му спира
2 пъти, но
не се отказахме
и го спасихме
Изписахме го в много добро състояние и дълго поддържахме връзка с родителите, които първоначално били съветвани да се откажат от детето. То порасна с необикновени способности в определени сфери. Е, има някои прояви на свръхактивност, трудно му беше дълго да се задържа на чина например. Но след всичко, което преживя още с встъпването си в живота това дете, “цената” не изглежда твърде висока, по каквито и критерии да я преценяваме.
Подобни случаи ни мотивират да се опитваме да върнем живота, въпреки че сърцето е спряло.
Безсилни сме обаче, когато е загубено много време поради вяра в градски легенди като например “спасяването” на поразени от мълния чрез заравяне в земята, за да “изтече” електрическият заряд. Пълен нонсенс е – токът е “изтекъл” и е нанесъл поражения, целта е бързо да се потърси медицинска помощ, всяко бавене намалява шансовете за спасяване.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Яйцето – от суперхрана №1 до хирургична превръзка

Яйцето – от суперхрана №1 до хирургична превръзка

Дори лекарите не са очаквали Стела да се възстанови без сериозни неврологични поражения.

7-годишната Стела оцелява след клинична смърт с рекордните 13 градуса температура

Проф. Гаврилова: Спасихме извадено от езеро дете без признак на живот, със спряло сърце

Проф. Гаврилова: Спасихме извадено от езеро дете без признак на живот, със спряло сърце

Лекарка се върна от мъртвите и промени медицината

Лекарка се върна от мъртвите и промени медицината

Внезапната обърканост: вирусът ни бърка в мозъка

Внезапната обърканост: вирусът ни бърка в мозъка

СНИМКА: PIXABAY

Тренировки с 4 типа миризми връщат обонянието

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Шумът на самолетите е убийствен.

Силният шум уврежда сърцето

Виктор Паскалев

Виктор Паскалев: За по-малко от един човешки живот от инвалидизираща хемофилията стана хронично заболяване

Д-р Майкъл Моузли
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Студен душ и миене на зъбите на един крак борят стреса

След три брака и много любовни афери с едни от най-големите звезди в миналото 83-годишната актриса Джейн Фонда пак мечтае за мъж до себе си.

Как да спасим сексуалното желание от пенсиониране

Зара и Майк Тиндъл се радват на трето дете, което се появи по доста необичаен начин.

Връща ли се домашното раждане

Има ли наука зад славата на храните срещу високо кръвно

Има ли наука зад славата на храните срещу високо кръвно

Последно от

Последно от

Най-важното