Проф. Кантарджиев: При 25 ваксинирани е спасен един човешки живот

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/9982297 Проф. Кантарджиев: При 25 ваксинирани е спасен един човешки живот Проф. Кантарджиев: При 25 ваксинирани е спасен един човешки живот www.24plovdiv.bg
Проф. Кантарджиев: При 25 ваксинирани е спасен един човешки живот

Някои положихме усилия, някои дадоха противоречиви послания. Как един човек предлага ваксинация, когато преди няколко месеца е казал, че ваксините са смъртоносни. Ако 2020 г. нямаше мерки през пролетта, имахме по 5000 души болни, просто това щеше да е колапс на системата на здравеопазването. Чудят се сега хората, че са объркани и не се ваксинират. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев. 

"Планът беше да се правят по 40-50 хил. ваксини месечно. Хората щяха да имат доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и спокойни. При 25 ваксинирани българи е спасен един човешки живот. Това трябваше да стане с личния пример на лекарите. Всичко отиде напразно, когато казаха: "Тези нищо не са направили, сега ще видите ние какво ще направим". Гледаме", каза още той. 

"Целта ни беше лятото да има много малък брой случаи, за да може хората, които се струпват пред центровете за ваксинация да няма заразяване. За съжаление нещата не се разбраха и може би ще стане това, което стана преди 10 г. - имаше ваксини за морбили, даряваха се ваксини на близки нам държави, но у нас не се слагаха ваксини и за съжаление 24 умрели деца. Хората, които отговаряха за това неслагане на ваксини, сега съветват г-н Кацаров какво да прави с ваксините. Остава ли голяма неваксинирана част от населението, разпространението ще се появи в есенните месеци", добави проф. Кантарджиев.  

"Всичко, което съм казал се сбъдна. Прогнозите в момента трябва да ги дава министър Кацаров. В Русия хората резистират да се ваксинират, както българите. В Израел резистират ортодоксалните евреи и арабското население. Но случаите в Израел не са кой знае колко. Ще видим какво ще реши природата за разпространението в нашата страна", каза още той. 

"Откриването на антитела е най-лесен начин да се разбере дали организмът на човек е прекарал заболяването или е бил ваксиниран. Имаме ли антитела - има клетъчен имунитет. 2 дози ваксини имат години имунитет, предполага се доживотен. Моето мнение е, че хора с антитела, които не са сигурни, че са преболедували, трябва да се ваксинират. Средно-тежко преболедувалите и ваксинираните 2 пъти нямат нужда от трета игла. Засега ваксините в нашата страна действат срещу делта варианта. Ако не дай си Боже, има мутация, ще ни бъде доставена ваксина, която е модифицирана по новия вариант. Малка е вероятността, но обществото трябва да е подготвено. Не препоръчвам поставянето на трета доза ваксина", каза проф. Кантарджиев. 

"Ние сме единствената държава, в която може да си избереш ваксина и да си избереш подходящото време да се ваксинираш. Мили българи, моля ви, ваксинирайте се да нямате проблеми в семействата и с близките си", каза още той.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Физическите упражнения са задължителни, но отслабването не може да се постигне само с тях.

Пет основни грешки при отслабване

Хората, които прогресивно губят паметта си, до късен етап на заболяването имат светли периоди, в които биха страдали от покровителствено отношение като към дете.  СНИМКИ: ДАК

Как да общуваме с човек, който забравя

Леко пулверизиран със студена вода чаршаф по естествен начин поддържа поносима температура за заспиване. Работещ трик е и горният чаршаф да стои опакован в плик във фризера, докато стане време за лягане. СНИМКИ: ДАК

Жегата подгонва 40 градуса, как да се охладим

Горските бани пазят от болести.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Горски бани пазят от болести, лекуват депресия

Лятната кремсупа е чудесен вариант в жегите.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Супата – идеална храна за жегата

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Отказът от математика на 16 г. лишава от важен мозъчен химикал

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Слушането на хубава музика е един от начините да си доставим щастие.

Как да стимулираме хормоните на щастието

Дългото платено майчинство прави децата по-щастливи и здрави

Дългото платено майчинство прави децата по-щастливи и здрави

Честите прозявки са сигнал за повишено внимание, особено когато човек има сърдечносъдови проблеми.

Честите прозявки - заявка за инфаркт

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Учени: Газираното е вредно за мозъка и артрита

Индийският вариант на ковид намалява имунитета при ваксинирани и преболедували

Индийският вариант на ковид намалява имунитета при ваксинирани и преболедували

Двойка се наслаждава на бирено спа в Гранада, Испания.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Бирени бани лекуват кожата, косата и ноктите

Последно от

Последно от

Най-важното